Čaputová, Ardernová, Marinová. Prieskum ukázal, že krajiny, ktoré vedú ženy, prosperujú lepšie

ta3/nf
15.11.2022 00:00

Asi 70 % opýtaných respondentov sa domnieva, že krajiny, ktorých líderkami sú ženy, majú tendenciu byť lepšie spravované. Vyplýva to z prieskumu amerického spravodajského webu U.S. News, ktorého sa zúčastnilo viac ako 17 000 ľudí z 36 krajín. 90 % z nich verí, že ženy si zaslúžia rovnaké práva.

Čaputová, Ardernová, Marinová. Prieskum ukázal, že krajiny, ktoré vedú ženy, prosperujú lepšie
Profimedia

India mala najväčší podiel respondentov, ktorí súhlasili s tým, že krajiny vedené ženami sú lepšie riadené. Medzi respondentmi prieskumu v Indii súhlasilo 85 %, zatiaľ čo žiadna iná krajina nemala viac ako osemdesiatpercentú pozitívnu odozvu.

Generálna riaditeľka a prezidentka Medzinárodného centra pre výskum žien Peggy Clarková povedala, že to jednoducho môže odrážať historický precedens. India mala v 60. a 80. rokoch 20. storočia premiérku Indiru Gándhíovú, čo znamená, že obyvateľstvo krajiny už má model ženského vedenia. Krajina mala aj dve prezidentky.

Kvalitnejší život

Podľa odborníkov existujú nepopierateľné dôkazy, ktoré naznačujú, že krajiny pod vedením žien sú domovom lepších sociálnych a ekonomických podmienok.

Politická poradkyňa OSN pre ženy Julie Ballingtonová, ktorá sa snaží o rodovú rovnosť, vyhlásila, že ženy častejšie ako muži zaraďujú do politického programu otázky, ako je zdravotná starostlivosť či starostlivosť o deti a vzdelávanie. Krajiny s väčším počtom žien vo vláde prinášajú „iný štýl politiky ako krajiny, v ktorých vládach je málo žien,“ povedala.

Príkladom toho podľa Clarkovej je novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. „Myslím si, že väčšina sveta uznáva, že Nový Zéland bol jednou z krajín, ktoré najlepšie reagovali na pandémiu,“ uviedla.

Bohaté severské krajiny ako Švédsko alebo Nórsko sú často označované za hlavné príklady žien vo vedení a rodovej rovnosti. Prepojenie medzi posilnením postavenia žien a zlepšením blahobytu národa je však evidentné na celom svete, vrátane krajín ako Rwanda a Libéria, povedala Clarková. „Existujú dôkazy, že vedenie žien je dosť kritickým kúskom skladačky vo všetkých oblastiach základných ukazovateľov kvality života,“ dodala.

Ku krajinám, ktoré budú mať líderku ženu, sa zaradí aj Slovinsko. Historicky prvou prezidentkou krajiny sa stane liberálna právnička Nataša Pircová Musarová. Ženu-prezidentku má aj Slovensko. Od roku 2019 je ňou advokátka a občianska aktivistka Zuzana Čaputová.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok