Čaputová, Ardernová, Marinová. Prieskum ukázal, že krajiny, ktoré vedú ženy, prosperujú lepšie

ta3/nf
15.11.2022 00:00

Asi 70 % opýtaných respondentov sa domnieva, že krajiny, ktorých líderkami sú ženy, majú tendenciu byť lepšie spravované. Vyplýva to z prieskumu amerického spravodajského webu U.S. News, ktorého sa zúčastnilo viac ako 17 000 ľudí z 36 krajín. 90 % z nich verí, že ženy si zaslúžia rovnaké práva.

Čaputová, Ardernová, Marinová. Prieskum ukázal, že krajiny, ktoré vedú ženy, prosperujú lepšie
Profimedia

Ženy zastávajú podľa OSN post prezidentky či predsedníčky vlády len v 28 krajinách sveta. Prieskum amerického webu U.S News však naznačuje, že verejnosť by s radosťou privítala oveľa viac ženských političiek.

Zistenia sú zozbierané z prieskumu, ktorý sa uskutočnil od 30. apríla do 13. júla 2022. Opýtaní mali uviesť, do akej miery súhlasia s rôznymi vyhláseniami, ako napríklad, že „ženy by mali mať rovnaké práva ako muži“ a „krajiny vedené ženami majú tendenciu byť lepšie spravované“.

Rovnoprávnosť vo svete

Asi 93 % žien a 88 % mužov tvrdí, že muži a ženy si zaslúžia rovnaké práva. Aj keď to môže byť kontraintuitívne, pretože čím je človek starší, tým je pravdepodobnejšie, že bude súhlasiť s tým, že ženy majú nárok na rovnaké práva ako muži, ukázal prieskum. V najmladšej vekovej skupine 18 - 24 rokov s tvrdením súhlasilo 85 % opýtaných v porovnaní s 94 % nad 55 rokov.

V každej opýtanej krajine sa väčšina respondentov zhodla na tom, že ženy majú nárok na rovnaké práva. Krajinou s najvyšším percentom súhlasiacich ľudí bola Argentína, s viac ako 95 %, a najnižšiu hodnotu mal Egypt, 75 %.

Otázka, či krajiny vedené ženami majú tendenciu byť lepšie riadené alebo nie, bola o niečo viac polarizujúca. Z takmer 70 %, ktorí uviedli, že súhlasia s týmto vyhlásením, 32 % uviedlo, že súhlasí „mierne“ a iba 15 % uviedlo, že súhlasí „veľmi“. 76 % žien súhlasilo s tým, že krajiny vedené ženami sú lepšie spravované v porovnaní so 62 % opýtaných mužov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok