NBA: Hviezda Philadelphie Joel Embiid nastrieľal Utahu 59 bodov. Zažiaril aj Garland z Clevelandu

ta3 TASR
14.11.2022 07:42

Kamerunský basketbalista Joel Embiid zaznamenal nový sezónny rekord NBA, keď dokázal nazbierať 59 bodov. Philadelphia hlavne vďaka nemu zdolala doma Utah 105:98 a zosadila ho z prvej priečky Západnej konferencie, kam sa posunul Portland.

NBA: Hviezda Philadelphie Joel Embiid nastrieľal Utahu 59 bodov. Zažiaril aj Garland z Clevelandu
AP Photo/Matt Slocum

Cez 50 bodov sa dostal aj krídelník Clevelandu Darius Garland, ktorý sa snažil zastúpiť čerstvo zraneného lídra tímu Donovana Mitchella, no Cavaliers doma podľahli Minnesote 124:129. Po veľmi dobrom štarte do sezóny tak Cleveland prehral už štvrtý zápas v sérii a na východe mu patrí 4. priečka, dva a pol duelu za najlepším tímom súťaže Milwaukee.

Embiid si zároveň vylepšil svoj osobný rekord. Pridal aj 11 doskokov, osem asistencií a 7 blokov. Cez číslo 5 v štyroch ukazovateľoch sa dostal ako prvý hráč histórie od sezóny 1973/74, odkedy sa registruje štatistika blokov. Zo šestiek dal 20 bodov, minul iba štyri. "Nikdy som nevidel dominantnejšie predstavenie čo sa týka ofenzívy i defenzívy," vzdal úctu zverencovi tréner Doc Rivers podľa AFP. Kamerunský pivot predviedol piaty najlepší strelecký výkon v dlhej histórii klubu. Viac dali iba trikrát Wilt Chamberlain a raz Allen Iverson. "Tí dvaja sú legendy a byť v ich spoločnosti pre mňa znamená veľa. Stále mám však pred sebou dlhú cestu," vyhlásil Embiid. Philadelphia je na východe na 7. priečke.

Garland sa k osobnému rekordu 51 bodov prepracoval hlavne zásluhou desiatich úspešných trojok. Cleveland mohutne finišoval, v tretej štvrtine prehrával ešte o 24 bodov, no aj zásluhou 27 bodov Garlanda v záverečnej dokázal znížiť, no prvej domácej prehre sa napokon nevyhol. Garland sa stal štvrtým hráčom klubu, ktorý prekonal hranicu 50 bodov, rekord držia spoločne LeBron James a Kyrie Irving, obaja dali po 57 bodov. "V tomto tíme sa nikto nestará o individuálne štatistiky a to je skvelé. Ani ja som si to nevšímal a snažil sa o triumf v stretnutí. Nevedel som, že mám päťdesiatku až pokým som si nesadol na striedačku," povedal Garland. Víťaznú Minnesotu viedol D'Angelo Russell, ktorý 30 bodmi dosiahol sezónne maximum a pripojil aj 12 asistencií.

Naďalej sa nedarí úradujúcim šampiónom, Golden State prehralo na pôde Sacramenta 115:122. Ťahúňom Kings bol litovský pivot Domantas Sabonis s 26 bodmi a 22 doskokmi. Warriors nestačilo 27 bodov Stephena Curryho. V tabuľke sú až na 13. mieste Západnej konferencie.

Los Angeles Lakers sa naopak podarilo ukončiť päťzápasovú sériu prehier, hoci proti Brooklynu hrali stále bez LeBrona Jamesa. Zvíťazili 116:103, keď sa zaskvel Anthony Davis s 37 bodmi a 18 doskokmi.

NBA - výsledky:

  • New York Knicks - Oklahoma City Thunder 135:145
  • Cleveland Cavaliers - Minnesota Timberwolves  124:129
  • Washington Wizards - Memphis Grizzlies 102:92
  • Philadelphia 76ers - Utah Jazz 105:98
  • Chicago Bulls - Denver Nuggets 103:126
  • Sacramento Kings - Golden State Warriors 122:115
  • Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets 116:103  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok