Centrom Istanbulu otriasol silný výbuch, zabil najmenej šesť ľudí

ta3 čtk
13.11.2022 15:20

Nedeľná explózia na rušnej ulici pre peších v centre Istanbulu zabila šesť ľudí a ďalších 81 zranila. Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana išlo o bombový útok, ktorý "zaváňa terorizmom". Sústrasť pozostalým vyjadrilo mnoho krajín vrátane Českej republiky.

 K výbuchu došlo v obchodoch a reštauráciami lemovanej ulici Istiklal okolo 16:20 miestneho času (14:20 SEČ). Na miesto vzápätí dorazili záchranári aj hasiči a polícia ulicu uzavrela. V čase útoku sa po ulici prechádzali ľudia, ktorí vyrazili na nákupy, turisti a rodiny.

Videá zverejnené na sociálnych sieťach zachytili hlasný výbuch a šľahajúce plamene. Na rade ďalších záberov z následkov explózie sú vidieť aj obete ležiace na ulici plnej črepov z vysypaných výkladov. Turecký Červený polmesiac informoval, že kvôli množstvu zranených boli do okolitých nemocníc prevezené ďalšie zásoby krvi.

Turecký prezident Erdogan uviedol, že o život prišlo šesť ľudí. Polícia a úrad guvernéra incident podľa neho vyšetrujú a analyzujú zábery z miesta. "Páchatelia tohto odporného útoku budú odhalení," povedal prezident dve hodiny po výbuchu a zdôraznil, že útočníci budú potrestaní. Tiež poznamenal, že podľa prvých informácií v útoku "hrala rolu žena". "Snahy poraziť Turecko a turecký ľud prostredníctvom terorizmu dnes zlyhajú rovnako ako včera a rovnako ako zlyhajú aj zajtra," povedal prezident na tlačovej konferencii. "Bolo by nesprávne tvrdiť, že nepochybne ide o teroristický útok, ale prvý vývoj a prvé informácie od môjho guvernéra sú také, že to zaváňa terorizmom," dodal.

Viceprezident Fuat Oktay neskôr uviedol, že podľa aktuálnych informácií bolo zranených 81 ľudí, pričom stav dvoch z nich je vážny. Pôvodne úrady informovali o viac ako 50 zranených. Viceprezident s ministrom vnútra Süleymanom Soyluom na miesto výbuchu dorazil po zhruba štyroch hodinách. Rovnako ako Erdogan aj Oktay povedal, že zrejme išlo o teroristický útok; vo svojom vyhlásení pre tlač obvinil "ženu", ktorá "bombu odpálila" bez toho, aby upresnil, či bola medzi obeťami, píše agentúra AFP. "Túto záležitosť vyriešime veľmi rýchlo," povedal viceprezident novinárom.

Turecké úrady neskôr informovali, že medzi obeťami je zamestnanec tureckého ministerstva a jeho dcéra. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží päť zranených, dvaja z nich sú v kritickom stave.

"Keď som počul výbuch, skamenel som. Ľudia stuhli a pozerali sa na seba, potom začali utekať preč. Čo iné môžete robiť," povedal štyridsaťpäťročný Mehmet Akus, ktorý pracuje v jednej z miestnych reštaurácií.

Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RTÜK) rýchlo zakázala médiám vysielať zábery z miesta výbuchu, čo tlačový hovorca tureckého prezidenta, zdôvodnil tým, že treba "zabrániť strachu, panike a nepokojom v spoločnosti a (riskovať), že to poslúži cieľom teroristických organizácií".

Český minister zahraničia Ján Lipavský na Twitteri napísal, že ho explózia v Istanbule hlboko šokovala. "Moje myšlienky mieria k obetiam, pozostalým rodinám a všetkým tým, ktorí smútia," uviedol, pričom vyjadril Turecku najhlbšiu sústrasť. Mnoho ďalších krajín, vrátane Grécka, Británie, Egypta, Ukrajiny, Azerbajdžanu a Pakistanu tiež vyjadrilo sústrasť pozostalým a útok odsúdilo. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron poznamenal, že nedeľnajší útok v Istanbule sa stal presne sedem rokov po tom, čo islamistickí extrémisti v parížskom hudobnom klube Bataclan a na ďalších miestach vo francúzskej metropole zabili 130 ľudí. "V deň, ktorý je pre náš národ taký symbolický, keď spomíname na obete, ktoré padli 13. novembra 2015, je turecký ľud zasiahnutý útokom na svoje srdce, Istanbul," uviedol Macron. "Turkom: zdieľame váš zármutok. V boji proti terorizmu stojíme pri vás," dodal. Predseda Európskej rady Charles Michel označil správy prichádzajúce z Istanbulu za strašné, kondoloval obetiam a uviedol, že je v myšlienkach s obyvateľmi Turecka.

Turecko bolo v rokoch 2015 až 2017 zasiahnuté radom smrtiacich bombových útokov, ktoré spáchala teroristická skupina Islamský štát a zakázané kurdské skupiny. O život pri nich podľa agentúry AP prišlo cez 500 civilistov a príslušníkov bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok