Rusi si z Chersonu odniesli nevídanú korisť. Z miestnej zoo ukradli lamy, somáre aj veveričky

ta3 tasr
13.11.2022 22:22

Ruské jednotky pred ústupom z ukrajinského mesta Cherson zobrali aj medvedíky čistotné z miestnej zoologickej záhrady. V nedeľu o tom na svojom webe napísala britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na správy ukrajinských médií a ruských provládnych kanálov na platforme Telegram.

lama
TASR/Dano Veselský

Olexandr Todorčuk, zakladateľ hnutia za práva zvierat UAnimals, podľa agentúry AFP uviedol, že ruskí vojaci ukradli z miestnej zoo väčšinu zvierat. Na Ruskom okupovaný Krym odviezli zvieratá viacerých druhov – "od lám a vlkov až po somáre a veveričky", napísal Todorčuk na sociálnej sieti Facebook. 

Video, na ktorom vidno uniformovaného muža, ako z  z búdy vo výbehu v zoo vyberá vzpierajúceho sa mývala, i "evakuáciu" ďalších zvierat zverejnil na platforme YouTube riaditeľ krymského levieho parku Oleg Zubkov, ktorý sa svojho času pridal na stranu proruských úradov na Kryme. Mnohí diskutéri vyjadrili údiv nad tým, že zverejnil video, ktoré je dôkazom a priznaním sa ku krádeži.

"Máli sa vám práčok a WC mís, preto kradnete zvieratá?" pýtal sa pod videom jeden z diskutujúcich. Ďalší prisľúbil, že Chersončania všetko, čo bolo počas ruskej okupácie zničené, opravia a vyčistia a získajú späť všetky ukradnuté zvieratá. "Vy svoje svedomie neočistíte," odkázal páchateľom krádeže.

Miestni obyvatelia podľa AFP uvádzajú, že ruskí vojaci pri ústupe z mesta "brali všetko". "Vybielili nám obchody," povedala pre AFP 30-ročná predavačka Viktorija Dybovská. Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil stiahnutie ruských vojakov z Chersonu v stredu. Ruská armáda dokončila odsun svojich jednotiek z mesta na ľavý breh rieky Dneper v piatok v skorých ranných hodinách. Začala s ním iba v priebehu štvrtka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok