Putin pritvrdzuje, kritikom navrhol odobrať ruské občianstvo

ta3 čtk
13.11.2022 15:12

Odoberať ruské občianstvo za "diskreditáciu armády", za výzvy na porušenie územnej celistvosti Ruska a tiež za účasť v činnosti organizácií, vyhlásených ruskými úradmi za "nežiaduce", navrhol podľa tlačových agentúr ruský prezident Vladimír Putin. Príslušný návrh k novele zákona o občianstve schválenej zatiaľ poslancami v prvom čítaní, šéf štátu predložil Štátnej dume, dolnej komore parlamentu.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

"Prezidentov pozmeňovací návrh je veľmi významný a úplne spravodlivý," povedal novinárom šéf bezpečnostného výboru dumy Vasilij Piskarjov podľa agentúry Interfax. "Ak ľudia, ktorí pri udelení občianstva prisahali vernosť Rusku a sľubovali dodržiavať naše zákony, to porušili, tak už tým dobrovoľne zrušili dohodu so štátom, ktorým im poskytuje ochranu a práva občana, a to dáva štátu právo zrušiť rozhodnutie o udelení občianstva," dodal .

Paragrafy postihujúce "diskreditáciu" armády či "šírenie falošných informácií a klamstiev" o ozbrojených silách sa objavili v ruskom trestnom zákone po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Za „diskreditáciu“ a za „klamstvá“ pokladajú úrady všetku kritiku počínania ozbrojených síl, zmienky o vojnových zverstvách, z ktorých sú ruskí vojaci podozriví, alebo aj len protivojnové heslá. Okrem Krymu, ktorý Rusko protiprávne anektovalo na jar 2014, sa Putin na konci septembra pokúsil k Rusku pripojiť ďalšie štyri ukrajinské regióny, čiastočne okupované ruskými vojskami, ktorých obyvatelia tak získavajú ruské občianstvo. Drvivá väčšina krajín sveta tieto anexie neuznáva.

Piskarjov poznamenal, že ruské úrady zatiaľ zakázali 67 zahraničných "nežiaducich" organizácií. "V skutočnosti je ich oveľa viac. Tieto mimovládne organizácie sú aktívne zapojené do protiruskej činnosti, vrátane vyvolávania nenávisti medzi národnosťami a rôznymi vyznaniami," vyhlásil poslanec.

Svojich kritikov a disidentov zbavoval občianstva už Sovietsky zväz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok