Cyperský regulátor odobral podľa viacerých médií kryptomenovej burze FTX licenciu pre EÚ

ta3 čtk
11.11.2022 14:10

Cyperský regulátor pozastavil kryptomenovej burze FTX licenciu na pôsobenie v Európskej únii. S odvolaním sa na zdroje agentúry Bloomberg o tom informuje server CoinDesk a ďalšie médiá. Firma, ktorá sa ocitla vo finančných ťažkostiach, pritom licenciu získala iba pred dvoma mesiacmi. Regulačný úrad na Bahamách medzitým zmrazil burze časť aktív.

Cyperský regulátor odobral podľa viacerých médií kryptomenovej burze FTX licenciu pre EÚ
TASR/AP (ilu)

Problémy FTX v minulých dňoch spôsobili výrazný pokles celého odvetvia, napríklad bitcoin sa zotavuje z prepadu na dvojročné minimum. Spoluprácu s regulačnými úradmi ohľadom kryptomien v piatok oznámil britský minister financií Jeremy Hunt. Výzvy na reguláciu odvetvia kryptomien sa však ozývajú aj z radov amerických zákonodarcov. Konkurenčná kryptomenová burza Binance už v stredu oznámila, že burzu FTX neprevezme, ako predtým avizovala. FTX mala podľa zdrojov v pláne získať asi 9,4 miliardy dolárov od investorov a konkurentov. Burza sa snaží zachrániť po nápore výberov, ku ktorým pristúpili jej zákazníci.

Bahamská komisia pre cenné papiere potom uviedla, že zmrazila aktíva FTX Digital Markets, dcérskej spoločnosti FTX. Podľa agentúry Bloomberg sa vecou zaoberá aj americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC), a to kvôli možnému porušeniu zákona o cenných papieroch. Bitcoin sa popoludní predával zhruba za 17.273 dolárov (asi 407.000 Sk). Za posledných 24 hodín si tak pripisoval asi 5,5 percenta. Vlani v novembri sa bitcoin vyšplhal na rekord v blízkosti 69-tisíc dolárov. Kryptomena FTT, čo je natívne mince burzy FTX, vykazovala nárast asi o 30 percent na 3,52 USD. Tento týždeň FTT začala nad 22 dolármi, odvtedy teda klesla až o zhruba 85 percent.

"Hneď od prvého dňa (problémov FTX) sa vytratila dôvera a zatiaľ nie sú známky toho, že by sa vrátila," konštatoval Kami Zeng zo spoločnosti Fore Elite Capital Management, ktorá spravuje fond digitálnych aktív. "Už teraz vidíme kroky regulátorov od USA cez Japonsko až po Bahamy, ale aj inde. Očakávajte, že prídu ďalšie. Presne to aj trh s kryptomenami v tejto chvíli nutne potrebuje. Ľuďom to škodí a potrebujú ochranu," dodal.

Investori začínajú prostriedky vložené do FTX odpisovať. Fond rizikového kapitálu investičnej spoločnosti Sequoia Capital v stredu odpísal investíciu za 150 miliónov dolárov a teraz ju oceňuje nulou. Medzi investorov FTX patrí aj kanadský dôchodkový fond Ontario Teachers' Pension Plan, americký fond Tiger Global či japonská SoftBank. Tá v súvislosti s investíciou do FTX očakáva stratu okolo 100 miliónov dolárov. Kryptomenová požičovňa BlockFi uviedla, že pozastavuje klientske výbery, pokiaľ nebude ohľadom FTX jasno.

"Domnievame sa, že existuje prinajlepšom dvadsiatich až tridsaťpercentná šanca na záchranu FTX," uviedol Matthew Dibb zo spoločnosti Stack Funds. Dodal, že špekulanti platia za získanie zadržaných vkladov na FTX desať centov z každého dolára.

Príčiny problémov FTX vznikli pred niekoľkými mesiacmi. Šéf kryptomenovej burzy Sam Bankman-Fried totiž podľa zdroja agentúry Reuters previedol najmenej štyri miliardy dolárov do spoločnosti Alameda, aby obchodnú firmu podporil po sérii strát.

"Investorov do kryptomien celá situácia zasiahla, je však nutné konštatovať, že kryptotrh tento šok potreboval, aby sa očistil od nekalých hráčov, akými FTX a Alameda boli. Iba to môže viesť k dlhodobej prosperite a udržateľnému rozvoju blockchainovej technológie, z ktorej budeme môcť ťažiť všetci," oznámila ČTK česká investičná platforma Portu.

Bankman-Fried podľa agentúrnych zdrojov rokoval o financovaní v objeme jednej miliardy dolárov s Justinom Sunom, zakladateľom kryptomeny Tron, konkurenčnej burzy OKX a platformy Tether. Zvyšok sa Bankman-Fried snaží získať od ďalších fondov, vrátane súčasných investorov, ako je Sequoia Capital, dodal informovaný zdroj. Či sa tridsaťročnému podnikateľovi, ktorého majetok ešte nedávno predstavoval 17 miliárd dolárov, podarí finančné prostriedky získať, nie je zatiaľ jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok