Zásobovanie Putinovej armády? Za vývozom do Ruska stoji jedna zo slovenských automobiliek

ta3/Anka Žitná
11.11.2022 15:25

Nie sme zásobárňou ruskej armády a za únikom citlivých informácií z finančnej správy pravdepodobne stoja intrigy vo vnútri tejto inštitúcie. Takéto sú predbežné závery šetrenia aféry s údajným vývozom materiálov pre Putinovu armádu.

taktakto_56.jpg
TA3

Za škandál, ktorý poškodil renomé finančnej správy aj meno Slovenskej republiky, však nemôžu zahraničné tajné služby. „Poznám prácu tajných služieb a aj pre mňa bolo neobvyklé, aby sa zahraničná tajná služba obrátila na novinárov či poslancov. Motív zverejnenia skúmame v internom prostredí, ten detail je taký veľký, že zdrojom informácií by pravdepodobne mohla byť Finančná správa,“ povedal v relácii Tak takto?! prezident Finančnej správy Slovenskej republiky Jiří Žežulka.

Bublina spľasla

Žežulka uviedol aj viacero detailov o tom, čo sa vlastne dialo v súvislosti s medializovanými vývozmi, ktoré mali zásobovať ruskú armádu citlivými súčiastkami. Spomínané motory, ktoré sa vyviezli do Kaliningradu, pochádzali z jednej zo slovenských automobiliek.

„Nebola to dodávka pre vojenské použitie. Jedna veľká renomovaná automobilka doviezla celé vozidlá na Slovensko, tu ich rozobrali a exportovali do Ruska. Dôvod operácie bol ten, že colné poplatky na celé autá sú v Rusku vyššie ako poplatky na komponenty. Všetky diely boli z rozložených áut. Boli to malé osobné motorové vozidlá a verím, že neboli využité pre vojnové účely. Nebol dôvod neumožniť vývoz. Dosť možné je, že sa tým obchádzajú colné predpisy Ruskej federácie, ale tam už naše kompetencie nesiahajú,“ vysvetlil Žežulka, ktorý popísal systém, akým sa vyvážané tovary kontrolujú.

Viac o tom, ako sa kontroluje obchodovanie slovenských firiem s Ruskom, ale aj o zapojení colníkov do pátrania po migrantoch v rámci aktuálnej migračnej krízy si vypočujete tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok