Našu pomoc Indiánom si všimol aj DiCaprio, hovorí najscestovanejší Slovák a hosť novej relácie ta3 Ľuboš Fellner

ta3/Adrián Potančok
11.11.2022 13:41

Vidieť veci naživo je na nezaplatenie. Najscestovanejší Slovák a zakladateľ cestovnej kancelárie BUBO Ľuboš Fellner vezme už v pondelok 14. novembra o 18.15 hod. divákov do najkrajších kútov sveta. Koľko krajín precestoval, a čo všetko tam zažil, prezradil v rozhovore pre ta3.com.

Ktoré zaujímavé destinácie a miesta by ste chceli predovšetkým divákom televízie ta3 predstaviť?

Parafrázujúc Ferlinghettiho tvrdím, že svet je najkrajšie miesto, kde sa narodiť. Chcel by som sa s divákmi ta3 o moje poznatky podeliť. 

Mal som to šťastie, že som prešiel všetky krajiny sveta od severného po južný pól - za čo som veľmi vďačný - v medzinárodných cestovateľských kluboch dokonca dnes figurujem nielen ako najscestovanejší Slovák, ale aj ako najscestovanejší Čechoslovák, a to je pre mňa veľký záväzok. 

Bol som šéfom mnohých ťažkých expedícií v Afrike, Oceánii, prešiel som opakovane Afganistan, Sýriu, Jemen, Somálsko či Irak. No chcel by som byť užitočný a pokojne budem rozprávať o mojom pohľade na krajinu, ktorá bude práve divákov ta3 zaujímať. Svet ma neprestáva fascinovať a rád objavujem aj zákutia Európy - možno budem pre vás tou inšpiráciou. Veď cestovanie rozvíja celého človeka a aj keď sú Správy ta3 najrýchlejšie, tak vidieť veci naživo je na nezaplatenie.

Všimol si ich slávny herec

Ako podľa vás ovplyvnila pandémia cestovný ruch vo svete a konkrétne aj vašu cestovnú kanceláriu? S akými výzvami sa musíte najviac popasovať?

Veľmi. Celé odvetvie tzv. hospitality businessu dostalo zabrať. Zdá sa, že cestovný ruch sa začína odchyľovať od lacného, pandémia zastavila overtourizmus a začína sa lepšia éra pre našu planétu. Cestovanie síce bude drahšie, ale bude lepšie. Takou ukážkou bola moja posledná cesta na najvyšší vrch Amazonského pralesa, kde bola naša slovenská výprava prvou medzinárodnou výpravou na svete. 

Odhliadnuc od toho, že je to pre slovenské cestovateľstvo veľký úspech, sme svojou cestou podporili stovky Indiánov kmeňa Janomani - ide o najznámejší kmeň Amazónie, ktorý žije ďaleko od civilizácie. Našu aktivitu a pomoc si všimol aj herec Leonardo DiCaprio, ktorý náš úspech spomenul na svojom Instagrame. Indiáni na našej výprave zarobili a nemusia drancovať prales - veď my ako turisti chceme, aby sa Amazonská džungľa zachovala taká, aká je - v pôvodnom stave. Verím, že tento koncept kvalitnejšieho cestovania sa rozvinie viac. 

A čo sa týka nás, hovorím, že tento rok bol v mojej 30-ročnej praxi tým najťažším - bol to môj najhorší rok. Naša vláda cez covid bezprecedentne zakázala cestovať za účelom rekreácie, a tak individuálni ľudia cestovali, ale cestovka nemohla podľa zákona organizovať zájazdy - bolo to hrozné obdobie. 

Vráti sa cestovný ruch ešte vôbec niekedy na predpandemickú úroveň?

Nie, cestový ruch bude ešte silnejší. Naše posledné roky boli extrémne ťažké, ale tento rok je v BUBO najsilnejším, nielen v porovnaní s pandemickými rokmi, ale je najsilnejším v našej histórii. Zdá sa teda, že globalizáciu nezastaví ani pandémia, ani vojna. Je však pravda, že klienti sa teraz omnoho viac obracajú na silné značky. Slabí totižto pandémiou utrpeli, mnohé cestovky skrachovali či sú v zlej finančnej situácii. My v BUBO sme však aj posledné dva roky tvrdo pracovali, a to sa prejavilo naším úspechom.

Chcel by som sa týmto poďakovať našim klientom, ktorí nás doslova podržali. Tento rok sme to mali naozaj ťažké - zatvorený svet sa rozbiehal pomaličky – tí, čo cestujú, vedia, ako letecké spoločnosti rušili lety – viete, ako vzrástli ceny leteniek. Za tie dva roky mnohé hotely a reštaurácie skrachovali. Aj naši partneri sa museli opäť zabehať. To, čo perfektne fungovalo, teraz padalo. 

Tento rok bol pre nás naozaj extrémne ťažký. Ja osobne som za dva týždne letel cez Atlantik šesťkrát, keď zrušili lety, bežal som na letisko vo Viedni - manažment v BUBO, zdá sa mi, nespal pol roka - robili sme neustále. Robili sme chyby z únavy, z absolútneho vyčerpania. Preto som vďačný našim klientom, ktorí nás v tejto ťažkej situácii podržali. Dnes máme v BUBO opäť toľko zamestnancov ako pred covidom a neustále náš tím posilňujeme - ak cestovanie milujete tak ako my, teraz je čas sa k nám pridať - robíme nábor.

Nová relácia Očami cestovateľa štartuje vo vysielaní ta3 už v pondelok 14. novembra o 18.15 hod.!

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok