Kremeľ priblížil dôvody Putinovej absencie na stretnutí krajín G20

ta3 tasr
11.11.2022 11:56

Ruský prezident Vladimir Putin sa na stretnutí krajín G20 na Bali údajne nezúčastní preto, lebo má už naplánovaný iný program. V piatok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informujeme podľa správy z agentúry AFP.

Tak takto?!: Putin považuje európske demokracie a ich vodcov za slabých a kalkuluje s rozdelením Európy
TASR/AP

"Bolo to rozhodnutie hlavy štátu z dôvodu jej plánovaného programu a nevyhnutnosti jej zotrvania na území Ruskej federácie," vyhlásil Peskov. Urobil tak deň po tom, čo Moskva oficiálne potvrdila, že na summite G20 sa namiesto Putina zúčastní ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov však vo štvrtok na sociálnej sieti Telegram uviedol, že dôvodom Putinovej neúčasti je "možný pokus o atentát na Putina zo strany tajných služieb Spojených štátov, Británie a Ukrajiny".

Šéfa Kremľa na summit, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra, pozval indonézsky prezident Joko Widodo. Pozvánku dostal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aj napriek tomu, že Ukrajina nie je členom G20. Zelenského účasť na summite potvrdil jeho hovorca Serhij Nykyforov. Dodal, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o účasť v režime videokonferencie.

Stanica Sky News uvádza, že Indonézia presadzuje neutrálnu zahraničnú politiku a odmietla výzvy západných krajín, ktoré žiadali, aby Putina na tento summit nepozvala. Lavrov, ktorý má Putina na summite nahradiť, v júli odišiel zo stretnutia ministrov zahraničných vecí G20 na Bali po tom, čo zahraniční predstavitelia tvrdo odsúdili Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok