Americký regulačný úrad varoval Muska. Nestojíte nad zákonom, odkázal novému šéfovi Twitteru

ta3 čtk
11.11.2022 11:02

Nový šéf americkej spoločnosti Twitter Elon Musk dostal od amerického regulačného úradu varovanie, že nestojí nad zákonom. Federálna obchodná komisia FTC vo štvrtok uviedla, že dianie v Twitteri sleduje s vážnymi obavami, informujeme podľa BBC. Na rovnomennej sociálnej sieti medzitým pribúda trollov, ktorí zneužívajú nový systém overovania a vydávajú sa za známe osobnosti.

Americký regulačný úrad varoval Muska. Nestojíte nad zákonom, odkázal novému šéfovi Twitteru
TASR/AP

Musk prevzal Twitter koncom októbra a za firmu zaplatil zhruba 44 miliárd dolárov. Okamžite začal hlboké zmeny, prepustil väčšinu riadiacich pracovníkov a neskôr firma pod jeho vedením oznámila, že prepustí okolo 50 percent zamestnancov. Vo firme dovtedy pracovalo zhruba 7500 ľudí.

FTC vývoj v Twitteri začala podrobnejšie sledovať po správach, že z podniku zrejme odišli aj manažéri zodpovední za dodržiavanie pravidiel súkromia a ďalších nariadení, ktoré po firmách tohto druhu vyžaduje zákon. Musk podľa médií tiež zamestnancom povedal, že nemožno vylúčiť ani bankrot podniku.

Krátko po prevzatí Twitteru Musk oznámil, že za možnosť mať na tejto sociálnej sieti overený účet začne vyberať osem dolárov (asi 200 Kč) mesačne. Možnosť, že si užívatelia budú môcť kúpiť overený účet v rámci nového predplatného vyvoláva obavy, že Twitter zaplaví falošné účty. To sa už aj deje, ako upozornil napríklad server Insider. Objavili sa tak napríklad účty, ktorých majitelia sa vydávajú za bývalého amerického prezidenta Georgea Busha mladšieho, ktorému sa údajne cnie po zabíjaní Iračanov, alebo za bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. V skutočnosti pritom ani jeden z týchto politikov svoj osobný účet na twitteri nemá.

Za dôveryhodnosť informácií bol v Twitteri zodpovedný Yoel Roth, ktorý si ale v minulých dňoch aktualizoval profil, z ktorého vyplýva, že túto úlohu už nevykonáva. Podľa médií rezignoval aj manažér Damien Kieran zodpovedný za ochranu súkromia a taktiež Marianne Fogartyová, ktorá mala na starosti dodržiavanie zákonných postupov. Kľúčových manažérov ale podľa zdrojov z firmy odišlo viac.

Odchody týchto ľudí môžu zvýšiť riziko, že Twitter porušuje postupy vyplývajúce zo zákona, upozorňuje BBC. Firma dostala v máji pokutu 150 miliónov dolárov za predaj údajov o používateľoch svojej sociálnej siete. Twitter musel vtedy súhlasiť s tým, že pravidlá o ochrane súkromia zmení.

"Najnovší vývoj v Twitteri sledujeme s vážnymi obavami," uviedol Douglas Farrar, ktorý má v FTC na starosti styk s verejnosťou. "Žiadny generálny riaditeľ ani firma nestojí nad zákonom, podniky musia rešpektovať naše rozhodnutie," dodal. Upozornil tiež, že FTC má nové nástroje, ako si vynútiť, aby firmy spĺňali požiadavky regulačných orgánov. "A my sme pripravení tieto nástroje aj použiť," varoval Farrar.

Musk už medzitým načrtol svoju víziu pre Twitter, ktorú denník Financial Times (FT) označil za ambiciózny a ktorá počíta s tým, že nový vlastník chce Twitter posunúť ďalej. Musk predpokladá, že platforma bude slúžiť aj ako miesto na nákupy investícií a prevody peňazí. Twitter už tiež úradom predložil dokumentáciu na to, aby sa mohol stať firmou poskytujúcou finančné služby.

Musk je v súčasnosti najbohatším človekom na svete. Podľa index miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, sa hodnota jeho majetku aktuálne pohybuje okolo 184 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok