Sčítanie hlasov senátnych volieb v kľúčovej Nevade potrvá dlhšie, ako sa očakávalo

ta3 čtk
11.11.2022 10:57

Oznámenie senátnych volebných výsledkov v Arizone a Nevade, momentálne najsledovanejších amerických štátoch, pravdepodobne nepríde skôr ako v nedeľu kvôli veľkému počtu predčasných a korešpondenčných hlasov.

USA kongres senát Washington ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

V Nevade v piatok dopoludnia o percento (asi 9000 hlasov) viedol republikán Adam Laxalt nad súčasnou senátorkou Catherine Cortezovou Mastovou. V Arizone má demokrat Mark Kelly o šesť percent viac (asi 110-tisíc hlasov) ako republikán Blake Masters. Tieto dva štáty rozhodnú, spoločne s Georgiou, kde bude v decembri druhé kolo volieb, ktoré zo strán ovládne americký Senát.

Obálka s korešpondenčným hlasom v Nevade musí mať pečiatku z pošty s dátumom najneskôr zo dňa volieb, fyzicky ale môže komisárom prísť až štvrtý deň po voľbách, aby bola platná, teda v sobotu. Korešpondenčné a predčasné hlasy (odovzdané ešte pred začiatkom volieb) tradične prajú skôr demokratom, v Nevade sa ale podpora oboch strán v zvláštnom hlasovaní líši len o jednotky percent. Zrátaných je v Nevade asi 90 percent hlasov.

V Arizone so sčítanými 82 percentami hlasov komplikuje prácu komisárov rekordný počet takzvaných "late earlies", teda neskoro odovzdaných predčasných hlasov. Voliči v Arizone môžu korešpondenčné hlasy posielať od chvíle, keď dostanú hlasovacie lístky. A hoci volební komisári môžu začať spracovávať aj tajne sčítať tieto hlasy ešte pred začiatkom volieb, mnoho voličov v Arizone je zvyknutých hlasovať vo volebný deň, ale ešte pred začiatkom volieb. Komisárom tak pribúda práca so sčítaním po uzavretí volebných miestností, pretože sčítanie korešpondenčných hlasov obnáša aj overovanie podpisov voličov. Tento rok predbežne na poslednú chvíľu hlasovalo 290-tisíc ľudí, predchádzajúce maximum bolo 100-tisíc v roku 2020.

Úspechom demokratov v tohtoročných voľbách podľa amerických médií je, že ustáli republikánsku "červenú vlnu", ktorá sa podľa očakávania niektorých mala prehnať cez Spojené štáty a zaistiť republikánom väčšinu v oboch komorách Kongresu.

V 435 člennej dolnej komore majú zatiaľ republikáni istých 211 kresiel, demokrati 194. Stále nesčítaných je niekoľko kľúčových volebných obvodov. Prevaha v dolnej komore by republikánom umožnila de facto vetovať legislatívne návrhy prezidenta Joea Bidena alebo proti jeho administratíve začať sériu vyšetrovaní, píše agentúra Reuters.

Demokrati majú však značnú šancu udržať si kontrolu nad Senátom, kde majú teraz istých 48 kresiel a republikáni 49. Ak každá zo strán získa v Arizone a Nevade po ďalšom jednom kresle, rozhodne sa o osude Senátu v Georgii, kde sa bude 6. decembra konať druhé kolo volieb. Pokiaľ tam zvíťazí demokrat Raphael Warnock, budú mať obe strany po 50 kreslách a rozhodujúcu väčšinu v Senáte pri hlasovaní demokratom zaistia hlas viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Okrem nového zloženia Snemovne reprezentantov a tretiny senátu Američania tento týždeň volili guvernérov v 36 štátoch a troch teritóriách aj zástupcov na nižšie verejné funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok