Stretnutie Si Ťin-pchinga s Bidenom potvrdila aj čínska diplomacia

ta3 čtk
11.11.2022 09:06

Čínska diplomacia v piatok potvrdila, že sa prezident Si Ťin-pching budúci týždeň zúčastní summitu G20 v Indonézii a stretne sa tam s americkým prezidentom Joeom Bidenom aj francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Potom si potom zamieri aj na samit Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria. O oznámení čínskeho ministerstva informovala agentúra Reuters.

Šéf OSN varoval pred vypuknutím novej studenej vojny medzi hlavnými svetovými veľmocami
TASR/AP

Si a Biden spolu od Bidenovho nástupu do Bieleho domu päťkrát telefonovali alebo viedli videohovor, v Indonézii sa ale stretnú prvýkrát osobne vo funkcii prezidentov.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Karine Jeanovej-Pierreovej bude predmetom rokovaní snaha udržať a prehĺbiť komunikáciu oboch krajín a rozvoj spolupráce tam, kde sa záujmy Washingtonu a Pekingu zhodujú.

Biely dom stretnutie pripravoval niekoľko týždňov, uviedla agentúra AP vo štvrtok. Biden v stredu pred novinármi povedal, že chce s čínskym prezidentom hovoriť okrem narastajúceho napätia medzi oboma krajinami kvôli Taiwanu aj o obchodných praktikách, o vzťahoch Číny k Rusku a o ďalších otázkach.

Obsah rokovaní Sia a Macrona zatiaľ nie je jasný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok