Súd v New Yorku stanovil odškodné za znásilnenie, Haggis musí zaplatiť milióny dolárov

ta3 tasr
11.11.2022 07:33

Súd v americkom meste New York nariadil vo štvrtok kanadskému oscarovému režisérovi, scenáristovi a producentovi Paulovi Haggisovi (69) zaplatiť publicistke Haleigh Breestovej najmenej 7,5 miliónov dolárov ako odškodné za znásilnenie, ku ktorému došlo v roku 2013 v Haggisovom apartmáne na Manhattane. Informujeme na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Súd v New Yorku stanovil odškodné za znásilnenie, Haggis musí zaplatiť milióny dolárov
TASR/AP

Verdikt bol vynesený po 15-dňovom občianskoprávnom súdnom procese. Trestnému stíhaniu Haggis v tejto veci nečelí. Breestová podala sťažnosť v roku 2017. Ako tvrdila, Haggis ju po filmovej premiére 31. januára 2013, keď mala 26 rokov, prinútil ísť do jeho bytu v manhattanskej štvrti SoHo, kde ju nútil k orálnemu sexu a následne ju znásilnil. Neskôr Haggisa zo sexuálneho obťažovania verejne obvinili ďalšie tri ženy. Samotný režisér tieto obvinenia odmietol.

"Som vďačná, že som mala príležitosť na spravodlivosť a vyvodenie zodpovednosti na súde a že porota sa rozhodla riadiť sa faktami a uverila mi," uviedla Breestová vo vyhlásení. Jej právny zástupca dodal, že ide o veľké víťazstvo pre jeho klientku, ako aj pre celé hnutie #MeToo.

V júni Haggisa na vyše dva týždne zadržiavali talianske úrady pre podozrenie zo sexuálneho útoku s priťažujúcimi okolnosťami. Obvinenia, že mal prinútiť k pohlavnému styku mladú cudzinku, poprel.

Snímka Million Dollar Baby z roku 2004, ktorú Haggis produkoval, získala štyri Oscary. Jeho režisérsky debut, film Crash z roku 2005, bol ocenený dvoma Oscarmi. Napísal aj scenáre k dvom bondovkám.
       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok