Putin na samit G20 nepríde, obáva sa atentátu, tvrdí jeho exporadca. Tvrdo okomentoval stiahnutie Rusov z Chersonu

ta3 tasr
10.11.2022 17:00

Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite G20 na indonézskom ostrove Bali nezúčastní pre "obavy z pokusu o atentát" zo strany Západu. Vo štvrtok to uviedol bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov na sociálnej sieti Telegram. Informuje o tom britská spravodajská stanica Sky News.

Putin na samit G20 nepríde, obáva sa atentátu, tvrdí jeho exporadca. Tvrdo okomentoval stiahnutie Rusov z Chersonu
TASR/AP

Putinovu neúčasť na nadchádzajúcom summite G20 potvrdila vo štvrtok predstaviteľka ruského veľvyslanectva v Indonézii Julija Tomská. Podľa jej slov bude ruskú delegáciu viesť šéf rezortu diplomacie Sergej Lavrov.

Markov napísal, že dôvodom neúčasti ruského prezidenta je "možný pokus o atentát na Putina zo strany tajných služieb Spojených štátov, Británie a Ukrajiny".

Šéfa Kremľa na summit, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra, pozval indonézsky prezident Widodo. Pozvánku dostal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aj napriek tomu, že Ukrajina nie je členom G20. Zelenského účasť na summite potvrdil jeho hovorca Serhij Nykyforov. Dodal, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o účasť v režime videokonferencie.

Putinov exporadca sa vyjadril aj k stiahnutiu sa ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu Ukrajiny na rozkaz ministra obrany Sergeja Šojgua. Podľa Markova ide o najväčšiu geopolitickú porážku Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu. Dodal, že k tejto situácii došlo pre "odmietanie skutočnej vojny a katastrofálne neskoré prijímanie potrebných rozhodnutí".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok