Útoky pokračujú, no Rusko chce rokovať. Kyjev si myslí, že sa len snaží získať čas

ta3 čtk
9.11.2022 22:05

Rusko je pripravené vrátiť sa k rokovaniu s Ukrajinou a vziať pritom do úvahy "súčasnú realitu", oznámila novinárom podľa agentúry RIA Novosti hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo, že minister obrany Sergej Šojgu vydal príkaz na stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny, kde leží aj mesto Cherson.

ONLINE:
TASR/AP

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oľah Nikolenko v reakcii na vyhlásenie Zacharovovej uviedol, že Rusku v skutočnosti nejde o mier na Ukrajine a že chce len získať čas na preskupenie svojich jednotiek, na získanie nových zbraní alebo na výcvik nedávno mobilizovaných vojakov.

"Sme rovnako ako predtým otvorení rozhovorom. Nikdy sme ich neodmietali. Sme pripravení ich viesť s ohľadom na terajšiu realitu," uviedla Zacharovová. Server Ukrajinska pravda jej výrok označil za nečakaný. Ukrajina v minulosti kritizovala, že Rusko počas rokovaní, ktoré viedlo na jar s Ukrajinou, odmietalo vziať do úvahy vývoj situácie a trvalo na svojich ultimátach z doby pred plnohodnotnou inváziou.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Nikolenko však upozornil, že hoci Rusko navrhuje rokovania, ďalej útočí na civilistov. Na Facebooku napísal, že zatiaľ čo čítal správu o údajnej ochote Rusov konať, na mobilný telefón mu prichádzali nové upozornenia o leteckom poplachu kvôli vyslaniu ruských rakiet na Ukrajinu. "Tí, koho naozaj zaujímajú mierové rozhovory, neničia mestá a dediny a nezabíjajú civilistov. Ruskí činitelia začínajú ponúkať rokovania zakaždým, keď ruskí vojaci čelia porážke," podotkol Nikolenko.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak uviedol, že ani stiahnutie ruských vojsk z Chersonu nebude stačiť na to, aby sa Ukrajina vrátila k rokovaniam. "Cherson nie je tým bodom, ktorý naozaj umožní seriózny vyjednávací proces. Ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj jasne hovorí - až Rusi opustia ukrajinské územie, tak vtedy budú rokovania skutočne možné," povedal Podoljak televíznej stanici Nastojaščeje vremja. Podoljak dnes okrem toho spochybnil, že sa Rusi skutočne majú z Chersonu v pláne stiahnuť, a povedal, že Kyjev v tomto ohľade neprikladá váhu oznámeniam Moskvy, ale informáciám rozviedok.

Denník The Washington Post v sobotu napísal, že vláda amerického prezidenta Joea Bidena súkromne nabáda predstaviteľov Ukrajiny, aby dali najavo ochotu rokovať s Ruskom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začiatku októbra podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rozhovory ukrajinských predstaviteľov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa denníka The Washington Post americký kabinet nabáda Zelenského, aby upustil od tejto podmienky.

V utorok tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov oznámil, že Kyjev je ochotný s Moskvou rokovať, ale že hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. Agentúra AP hodnotí toto vyhlásenie ako obrat, hoci ukrajinské podmienky na začatie rokovaní, ku ktorým patrí podľa Danilova aj kompenzácia za spôsobené škody a potrestanie zodpovedných ruských činiteľov za spáchané vojnové zločiny, sú pre Moskvu zrejme neprijateľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok