Rusi ničia mosty cez Dneper. Šojgu prikázal armáde, aby sa stiahla z Chersonu

ta3 tasr čtk
9.11.2022 16:32

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra, uviedol podľa agentúry TASS jeho rezort. Na pravom brehu rieky leží stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruským vojskám podarilo počas invázie na Ukrajinu dobyť.

Rusi ničia mosty cez Dneper. Šojgu prikázal armáde, aby sa stiahla z Chersonu
TASR/AP

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak podľa agentúry Reuters ale upozornil, že robiť z vyhlásenia závery ohľadom stiahnutia Rusov z Chersonu by bolo unáhlené. Časť ruských síl podľa neho v oblasti zostáva a do regiónu prúdia ďalší ruskí vojaci.

"Zahájte sťahovanie vojsk a prijmite všetky opatrenia na zabezpečenie bezpečnej prepravy vojakov, zbraní i techniky za rieku Dneper," povedal Šojgu veliteľovi ruských inváznych síl na Ukrajine Sergeji Surovikinovi. Veliteľ mu odvetil, že ruské vojská zaujmú obranné pozície na ľavom brehu rieky. Manéver sa podľa neho uskutoční "v najbližšom čase".

"Ochránime to najdôležitejšie - životy našich vojakov a celkovo bojaschopnosť našich vojsk, ktorá nie je perspektívna držať v obmedzenom priestore na pravom brehu," povedal v hlásení Surovikin. Ministra uistil, že ruské vojská zaujmú "v najbližšej dobe" obranné pozície na ľavom brehu rieky.

Kyjev na dnešné správy o Šojguovom rozkaze zareagoval skepticky. "Kým nad Chersonom nebude viať ukrajinská vlajka, nemá zmysel o ruskom ústupe hovoriť," povedal Reuters predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoljak. "Ukrajina neprikladá ruským vyhláseniam význam. Treba odlišovať vyjadrenie od činov," dodal. Na Twitteri napísal, že ukrajinské sily ďalej pokračujú v oslobodzovaní územia a vychádzajú pritom z informácií rozviedok, a nie z výrokov v médiách.

Nad sťahovaním Rusov z Chersonu vyjadril pochybnosti aj šéf správy susednej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. "Keď Rusi niečo hovoria, tak to znamená, že urobia opak," napísal na sociálnej sieti Telegram.

Okupanti odpaľujú mosty

Presun ruskej armády z pravého brehu Dnepra na ľavý v Chersonskej oblasti trvá už niekoľko týždňov. Ruská okupačná správa okrem toho od októbra organizuje evakuáciu civilistov v regióne. Už minulý týždeň zástupca ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov uviedol, že ruské vojská sa zrejme budú sťahovať zo západného brehu Dnepra, ukrajinskí predstavitelia ale varovali, že tvrdenie Rusov o sťahovaní môže byť súčasťou ich taktiky a môže ísť o pascu. Stremousov dnes podľa ruskej správy zahynul pri dopravnej nehode.

Ruskí vojaci zničili na pravom brehu Dnepra niekoľko mostov, aby spomalili postup ukrajinských síl, uviedol poradca šéfa ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň. Ruské médiá v stredu informovali o prudkých bojoch pri Snihurivke, ktorá je významným opevneným bodom brániacim ukrajinskému postupu na Cherson. Protiofenzívu v snahe vytlačiť Rusov z pravého brehu Dnepra a oslobodiť samotný Cherson ukrajinská armáda vedie od augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok