O boji sa bude učiť už v školách. Rusko zavedie kurz základnej vojenskej prípravy

ta3 čtk
9.11.2022 19:38

Rusko od budúceho školského roka zavedie v školách kurz základnej vojenskej prípravy, povedal podľa agentúry TASS ruský minister školstva Sergej Kravcov. Námestník ruského ministra obrany Valerij Gerasimov odporučil, aby sa tomuto kurzu venovali žiaci posledné dva roky stredoškolského vzdelávania (teda vo veku zhruba od 16 do 18 rokov) počas 140 hodín ročne.

"So začiatkom špeciálnej vojenskej operácie (vojny na Ukrajine - pozn. redakcie) je táto otázka obzvlášť pálčivá. Zavedenie takého predmetu v školách umožní zabezpečiť systematickú prípravu obyvateľov k možnému stretu s nepriateľom," povedal líder prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov, ktorý prišiel s návrhom na zavedenie predmetu.

Už v tomto školskom roku pribudol žiakom v Rusku nový predmet, ktorý sa oficiálne volá "Rozhovory o tom, čo je dôležité". Predmet má podľa ministerstva priviesť školákov "k láske k vlasti, k hrdosti za vlasť a k patriotizmu". Nie je síce súčasťou školských osnov, pokiaľ ho ale dieťa nenavštevuje, hrozí mu podľa rodičov vylúčenie, uviedol web Nastojaščeje vremja. Podľa webu ministerstva školstva majú hodinu vlasteneckých hodnôt žiaci základných aj stredných škôl každý pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok