ROZHOVOR: Zbohom. Slovenka vystúpila z katolíckej cirkvi, úrad ju mesiace ignoroval

ta3/Henrieta Mihalková
11.11.2022 00:00

Rozhodnutie vystúpiť z rímskokatolíckej cirkvi neprišlo zo dňa na deň. V kostole ju znepokojovali kázne o politike a nesúhlasila ani s vyjadreniami kňazov o gejoch a lesbách. Z cirkvi vystúpila ako 26-ročná. Respondentka, ktorá si želala zostať v anonymite, v rozhovore pre ta3 prezradila, ako dlho trval proces vystúpenia, ale aj to, či sa ju kňazi snažili presvedčiť, aby zostala.

ruženec stará žena modlitba kresťanstvo ilu 1140 px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Respondentka, ktorá vystúpila z rímskokatolíckej cirkvi, v rozhovore hovorí:

  • ako postupovala,
  • aké dôvody mala na vystúpenie z Cirkvi,
  • kedy sa začal proces vystúpenia komplikovať,
  • či sa ju kňaz snažil presvedčiť, aby zostala,
  • či vyhoveli jej žiadosti, a ako dlho čakala na finálne vyjadrenie.

Vaša rodina vás dala ako dieťa pokrstiť, máte za sebou prvé sväté prijímanie aj birmovku, krátko ste navštevovali aj cirkevnú základnú školu. Je jednoduché vystúpiť z cirkvi?

Áno, je to tak. Pochádzam z kresťanskej rodiny a posledných 20 rokov bývam v malej obci na strednom Slovensku, kde väčšina obyvateľov sú praktizujúci kresťania. Moja odpoveď na vašu otázku bude čisto subjektívna, vychádza z mojej osobnej skúsenosti. Zatiaľ nepoznám nikoho v mojom okolí, kto by formálne vystúpil z cirkvi. Formálne preto, lebo krst sa z hľadiska kánonického práva považuje za nezmazateľnú a nezrušiteľnú historickú udalosť. 

Mňa k tomuto skutku motivovalo video najznámejšej slovenskej vegánky, ktorá v ňom opísala postup, ktorý som uplatnila aj ja. S odstupom času som si uvedomila, že proces jej vystúpenia z Cirkvi bol podobný tomu môjmu. Bol časovo náročný a značne nepríjemný.



























Krstný list. Zdroj: Archív respondentky


Častými dôvodmi, pre ktoré sa ľudia rozhodnú opustiť katolícku cirkev, sú sexuálne škandály alebo zneužívanie detí kňazmi. Čo rozhodlo u vás? Viaže sa vaše rozhodnutie s nejakou konkrétnou udalosťou?

V mojom prípade išlo o postupný vývoj. Ako 12-ročná som rodičom oznámila, že sa už viac nebudem zúčastňovať na svätej omši. Kázne, ktoré vtedajší duchovný prezentoval, mali zväčša vojenský alebo politický charakter a cítila som sa po nich vyčerpane a znechutene. Občas mi niektoré texty nedávali zmysel a časom som úplne stratila dôveru a vieru v ich pravdivosť. 

V období puberty som bola nútená absolvovať vyučovací predmet náboženstvo. Nesúhlasila som s názormi vyučujúcich na témy ako umelé prerušenie tehotenstva, nepáčil sa mi ich postoj k homosexuálom, či k párom, ktoré žili v nemanželskom zväzku. 

Poslednou nepríjemnou skúsenosťou bola pre mňa spoveď pred cirkevným pohrebom môjho otca, počas ktorej mi kňaz nepríjemným spôsobom dohováral, aby som sa vrátila k praktizovaniu kresťanstva. V danej situácii som na také niečo nebola pripravená, očakávala som povzbudenie a pochopenie mojej straty.

Existuje viacero webstránok s návodom, ako vystúpiť z katolíckej cirkvi. Čím ste museli začať?

Vyplnila som jednotlivé položky formulára zverejneného na webe zbohom.net. Tam bolo potrebné uviesť aj údaje o svedkovi vystúpenia. Vygenerovaný formulár som osobne priniesla na farský úrad v obci, kde som prijala sviatosť prvého svätého prijímania. V tom čase tam kňaz nebol prítomný, formulár som vložila do poštovej schránky a čakala som vyrozumenie. 

Po niekoľkých dňoch som kňaza kontaktovala telefonicky, oznámil mi, že mojej žiadosti nemôže vyhovieť, podľa jeho slov má formálne vystúpenie v kompetencii farnosť, v ktorej som bola pokrstená. Celý proces som teda zopakovala druhýkrát a osobne som navštívila farský úrad v meste, kde som bola pokrstená. Týždne sa mi v danej veci z farského úradu nikto žiadnym spôsobom neozval.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok