Rusko a USA obnovia rokovania o strategických jadrových zbraniach

ta3 čtk
8.11.2022 23:55

Spojené štáty a Rusko súhlasia s obnovením rokovaní o strategických jadrových zbraniach v rámci dohody Nový START. Povedal to hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price. Podľa ruského denníka Kommersant by sa prvé rozhovory od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu mohli uskutočniť už na konci tohto mesiaca alebo na začiatku decembra.

Rusko a USA obnovia rokovania o strategických jadrových zbraniach
AP Photo/Susan Walsh

Price uviedol, že dvojstranná konzultačná komisia sa zíde "v blízkej budúcnosti". Agentúra Reuters pripomína, že Rusko v auguste zastavilo spoluprácu ohľadom inšpekcií, ktoré zmluva predpokladá. Odôvodnilo to cestovnými obmedzeniami, ktoré proti nemu kvôli vpádu na Ukrajine zaviedli západné krajiny a ich spojenci. Moskva ale vtedy uviedla, že je stále viazaná podmienkami zmluvy.

Dohodu zvanú Nový ŠTART Moskva a Washington predĺžili tento rok vo februári, platiť má do roku 2026. Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc aj ich nosičov. Opisuje aj podmienky overovania a inšpekcie jadrových zbraní druhej strany.

Diplomatické vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú na bode mrazu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára. Hoci je dohoda Nový START stále v platnosti, strategické a bezpečnostné rokovania medzi oboma stranami plne ustala, napísala agentúra Reuters.

Kommersant uviedol, že schôdzka dvojstrannej konzultačnej komisie by sa mohla konať v nejakej blízkovýchodnej krajine. Tradičnou hostiteľskou krajinou bolo pri predchádzajúcich rokovaniach Švajčiarsko, ktoré ale teraz Moskva už nepovažuje za neutrálne, napísal ruský denník. Podľa nemenovaného zdroja agentúry Reuters sa členovia komisie stretnú zrejme v Káhire.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok