Sú naše hranice korzom? Prevádzači zistili, že Slovensko je hlavnou tepnou, povedala Saková

ta3 Samuel Drozda
8.11.2022 21:14

Prílev migrantov na Slovensko sa za poslednú dobu zvýšil. Ako reakciu sme vybudovali jedno jediné stanové mestečko. Prečo nedokážeme kontrolovať pohyb ľudí cez naše hranice? Mali by sme ich radšej zatvoriť? Odpovedali Lukáš Kyselica, poslanec strany OĽANO, a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková.

tema_dna_80.jpg
TA3

„Strana Hlas sa cíti víťazom volieb,“ povedala Denisa Saková, bývala ministerka vnútra. Strana mala podľa nej najlepšie čísla z celého politického spektra, jediným sklamaním bola vraj Bratislava, ktorá je podľa Sakovej pravicová. Lukáš Kyselica, poslanec strany OĽANO, si ctí každý hlas, ktorý strana OĽANO dostala, a to napriek osobnému sklamaniu vo voľbách.

Migrácia a Slovensko

Na Slovensko podľa Sakovej prichádzajú migranti cez dve trasy, a to cez východnú hranicu s Ukrajinou a cez Balkán. „Migrácia tu vždy bola a vždy tu bude,“ vyhlásila. Podľa nej ju však treba znížiť, keďže Slovensko ju zastaviť nevie. „Situácia je však tragická,“ opísala slovenské hranice Saková. Podľa nej sme prvýkrát po 15 rokoch stratili právo, ktoré nám bolo vďaka Schengenskej zmluve garantované.

Kyselica uvažoval, prečo začalo Turecko púšťať imigrantov do Európy. Podľa neho za to môže vnútorná politika Únie a vidí za tým machinácie zo strany Turecka. „Buď tu chceme Schengen, alebo nie,“ povedal. Kyselica si myslí, že ministerstvo vnútra vo svojej práci nezlyhalo a robí, čo môže.

„Východná hranica je vonkajšia hranica Schengenu a má okolo 90 kilometrov,“ povedala Saková. Podľa nej je napriek zložitej geografickej pozícii technologicky dobre zabezpečená. Vyhlásila, že väčšina migrantov na Slovensko príde cez južnú hranicu s Maďarskom, kde takéto technologické zabezpečenie nie je.

Ukrajinskí migranti a tí ostatní

„Slovensko poskytlo Ukrajine spoluprácu a prijalo Ukrajincov,“ povedal Kyselica. Podľa neho je samozrejmé, že Ukrajinci budú z krajiny utekať, a to hlavne počas zimy, keďže Rusko útočí na energetickú sieť Ukrajiny. „Pre ostatných migrantov, ako sú na príklad tí zo Sýrie, sme tranzitná krajina,“ pokračoval o stave migrácie na Slovensku. Podľa neho vraj Maďarsko nerešpektuje európsku zmluvu o migrácii.

„V roku 2015 a 2016 sme zažili migračnú krízu,“ povedala Saková. Migrantov v oboch rokoch podľa nej prijalo hlavne Nemecko. „Tento rok sa však na Slovensku proti migrácii nič neurobilo,“ pokračovala. Podľa nej je Slovensko oproti predošlým krízam zle pripravené na zvládnutie náporu migrácie. „Vracali sme za mojich časov migrantov do Iraku, kde bola vojna,“ pochválila sa Saková.

Maďarsko porušuje dohodu

O readmisnej dohode s Maďarskom Kyselica povedal, že ju krajina porušuje. Vraj neprijímajú ani tých migrantov, o ktorých vieme dokázať, že do Únie prišli cez Maďarsko. „Hlavné dopravné tepny sú hlúposť,“ povedal. Ďalej vysvetľoval, že situácia nie je dostatočne organizovaná na to, aby existovalo niečo ako hlavné tepny.

„Prevádzači zistili, že hlavná tepna pre prevoz migrantov ide cez Slovensko,“ vyhlásila Saková. „Podcenili sme to, že sme tu migráciu pustili, mali sme migrantov jednoducho zaisťovať,“ pokračovala. Podľa nej by sme mali finančne posilniť činné orgány a ich časti, ktoré sú zodpovedné za boj proti migrácii na Slovensku.

Ekonomickí alebo vojnoví migranti?

„Deväťdesiat percent migrantov sú ekonomickí migranti, nie sú to vojnoví migranti,“ povedala Saková. Podľa nej vraj migranti klamú, že pochádzajú zo Sýrie, keďže tých by Slovensko nemalo ako vrátiť. Uviedla, že klamú o svojom pôvode a aj svojom veku. „Na východnej hranici je chytených veľa migrantov z krajín, ako je Sudán a Afganistan, ktorí tvrdia, že sú študenti na Ukrajine,“ dodala.

„Naozaj sme tranzitná krajina,“ povedal Kyselica. „Dôvod na uzavretie vnútorných hraníc je terorizmus a organizovaný zločin,“ pokračoval. „Máte tu nejaké prípady znásilnenia?“ reagoval Kyselica na neoverené správy o takýchto činoch.

„O vojnových utečencov sa musíme postarať, ale drvivá väčšina migrantov sú ekonomickí,“ povedala Saková. Migranti podľa nej nelegálne prekročia hranicu, lebo legálnym spôsobom by sa sem vraj nedostali.

Podľa Kyselicu stanové mestečká na Slovensku sú nedostatočné. „Mali by sa hlavne dodržiavať dohody medzi krajinami,“ povedal. „V prvom rade by sme mali strážiť vonkajšie hranice, aj keď v nich vždy budú diery,“ pokračoval. „Migrant tak či tak pôjde ďalej,“ dodal Kyselica.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok