Neprišla vám Tesla? Tisícky áut uviazli v nemeckom prístave Bremerhaven

ta3 čtk
8.11.2022 15:47

Prístav Bremerhaven, ktorý je v Nemecku hlavným uzlom pre náklad a vykládku automobilov, je teraz upchatý. Pre nedostatok vodičov na presun automobilov a kontajnerov z prístavu a vysokému objemu pravidelného obchodu sa na súši aj na mori hromadia vozidlá automobiliek Tesla, Stellantis, BMW, Renault či Volvo. Podľa odborníkov z odvetvia logistiky, ktorých oslovil server televízie CNBC, je oneskorenie vývozu automobilov značné.

Neprišla vám Tesla? Tisícky áut uviazli v nemeckom prístave Bremerhaven
Profimedia (ilustračné foto)

"Tie oneskorenia sú obrovské," uviedol Andreas Braun zo spoločnosti Crane Worldwide Logistics. Podľa neho dovoz automobilov do Bremerhavenu z USA a Mexika trvá niekoľko mesiacov. "V prípade BMW dochádza k trojmesačnému oneskoreniu. Vozidlá stoja na odstavných plochách a čakajú na prídavné vybavenie, najmä na dotykový ovládač iDrive," dodal.

Bremerhaven je štvrtý najväčší európsky prístav pre kontajnerové lode s ročnou kapacitou presahujúcou päť miliónov kontajnerov. Ročne ním prejde cez 1,7 milióna vozidiel.

Podľa mapy CNBC, ktorá monitoruje problémy dodávateľského reťazca v Európe, je celková úroveň preťaženia prístavu bez ohľadu na autá mierna.

Popri nedostatku vodičov k problémom prispela aj skutočnosť, že značná časť priestoru terminálu, ktorý obvykle slúži prevádzkovateľovi, je vyhradená pre vojenské cvičenie. K oneskoreniu prispieva aj nedostatok pracovnej sily a nižšia kapacita plavidiel.

V súčasnej dobe nie je k dispozícii dostatok lodí na prepravu áut. Nórsky lodiar Wallenius Wilhelmsen kvôli tomu odmietol rezervácie vývozu do USA na mesiace október a november a možno aj na december, pokiaľ sa doba čakania opäť zvýši.

Globálna flotila má teraz v porovnaní s rokom 2019 na prepravu áut približne o 13 lodí menej, uvádza Dan Nash zo spoločnosti VesselsValue. "Je to dôsledok nadmerného šrotovania plavidiel v prvom covidovom roku," dodal. Obmedzená kapacita plavidiel sa podľa neho pretiahne do roku 2024, kedy sa začnú dodávať novo postavené lode.

Hoci sadzby v celom globálnom dodávateľskom reťazci klesli z pandemických vrcholov, je pravdepodobné, že kvôli súčasným problémom sa udržia vysoko, pretože plavidlá sú obchodované s plnou kapacitou, povedal Nash. Ďalší tlak na vzťah medzi dopytom a ponukou podľa neho v budúcnosti príde od rastúceho dopytu po elektrických vozidlách z Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok