Čipová kríza oslabila automobilový priemysel. Ich nedostatok aj naďalej obmedzí výrobu

ta3 čtk
8.11.2022 08:22

Automobilový priemysel sa bude s obmedzovaním výroby v dôsledku nedostatku čipov stretávať prinajmenšom do roku 2024. Predpovedá to podľa agentúry DPA štúdia poradenskej spoločnosti Alix Partners. Štúdia upozorňuje, že dopyt po čipoch pre automobily s rozvojom digitalizácie a elektrifikácie rastie, zatiaľ čo dodávatelia čipov sa kvôli hrozbe hospodárskej recesie a stúpajúcim úrokovým sadzbám zdráhajú investovať do nových výrobných kapacít.

autá clo Trump 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Situáciu podľa štúdie komplikuje aj skutočnosť, že ziskové marže dodávateľov sú u bežných čipov pre automobily až o 11 percentuálnych bodov nižšie ako u čipov pre zábavnú elektroniku či pre priemyselných zákazníkov. Automobilový priemysel je navyše z pohľadu dodávateľov "len malým odberateľom čipov" s podielom medzi šiestimi a desiatimi percentami na globálnej výrobnej kapacite, píše sa v štúdii.

Dopyt po čipoch pre automobily bude podľa štúdie aj v roku 2024 prevyšovať ponuku, čo bude tlačiť nahor ceny týchto čipov aj automobilov. V súčasnej dobe je doba od objednania do dodania čipov šesť mesiacov, takže je dvakrát dlhšia ako obvykle.

Štúdia tiež upozorňuje, že vývoj nových automobilových modelov trvá tri až päť rokov, takže v čase uvedenia na trh sú čipy používané v nových modeloch už relatívne staré. Pre dodávateľov potom výroba týchto čipov nie je dostatočne lukratívna. "Investície polovodičového priemyslu sa zameriavajú predovšetkým na ziskovejšie nové technológie," píše sa v štúdii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok