Čaputová ako kandidátka na šéfku NATO? Veľmi pozitívna správa pre Slovensko, hovorí veľvyslanec pri Aliancii Bátor

ta3 Adrián Potančok
8.11.2022 12:00

NATO je klub džentlmenov a zvyčajne sa takéto veci medzi spojencami neotvárajú. To ale neznamená, že si to nikto nevšimne, hovorí ku kauze pochybného exportu do Ruska veľvyslanec pri NATO Peter Bátor. V rozhovore pre ta3 uvádza aj to, prečo sa spomína prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s postom šéfky NATO a či ho neláka vstup do slovenskej politiky.

Veľvyslanec pri NATO Bátor: Čaputová
reprofoto: Stála delegácia SR pri NATO / Permanent Delegation of Slovakia to NATO

V nedeľu slovenskými médiami zarezonovala správa, podľa ktorej denník The New York Times menoval prezidentku Zuzanu Čaputovú ako jednu z možných kandidátok na post generálnej tajomníčky NATO. Prekvapila vás táto informácia alebo sa o tom už nejaký čas v Bruseli šušká? Čím si podľa vás naša prezidentka takýto významný post zaslúži?

Neprekvapila. Spomenutie prezidentky Slovenskej republiky v súvislosti s týmto postom je vyjadrením uznania za postoje, ktoré dlhodobo prezentuje. A to najmä v oblasti ochrany demokratických hodnôt, medzinárodného práva, ale aj v oblasti bezpečnosti. Jej spomenutie medzi možnými kandidátmi znamená, že sa o nej vie a že jej práca ale aj charakter sú konzistentné s tým, čo sa od lídra najsilnejšej aliancie na svete očakáva a to treba jednoznačne brať ako veľmi pozitívnu správu pre Slovensko.

Boxujeme vo vyššej váhovej kategórii

Nepanujú v NATO obavy, že by sa po prípadných predčasných voľbách na Slovensku mohli dostať k moci strany, ktoré konflikt na Ukrajine bagatelizujú alebo v rámci neho dokonca favorizujú Moskvu?

NATO sa dnes sústredí na to, aby zaistilo bezpečnosť pre každého svojho člena a jeho členské štáty pokračovali v pomoci Ukrajine čo najskôr ukončiť ruskú agresiu. V tejto oblasti si Slovensko jednoznačne plní svoje domáce úlohy a aj podľa slov generálneho tajomníka NATO Slovensko boxuje v ďaleko vyššej váhovej kategórii. Rovnako tak vo veľmi konzistentných a hodnotovo nespochybniteľných postojoch. To je to, čo sa v Aliancii počíta a čo si spojenci všímajú a nie špekulácie o tom, kto by mohol vyhrať nadchádzajúce voľby.

Koncom júna ste spustili podcast s názvom Daj NATO!, pričom pôvodne sa mal volať Bomby z NATO, ale to by vám podľa vašich slov neprešlo. Čo je jeho nosnou ideou? Dostávate aj veľa negatívnych ohlasov? 

Jeho nosnou ideou je ľahkým, niekedy aj vtipným štýlom priblížiť to, čo sa v NATO deje, čo sú dôležité témy, ktoré sa týkajú slovenskej bezpečnosti a aktuálne aj to, čo sa deje na Ukrajine a v našom aliančnom susedstve. Nie je to jednoduchá úloha, ale aj podľa ohlasov poslucháčov sa nám to do veľkej miery darí. Osobitne nás teší, že nemáme žiadne negatívne ohlasy, práve naopak. Svedčí o tom aj každým dielom rastúci počet poslucháčov. Priznám sa, veľmi nás to teší, lebo si podcast vyrábame sami, okrem strihu a popri pracovných povinnostiach. Je to aj vďaka podpore ministerstva, ktorú v tomto dostávame.

Stála delegácia SR pri NATO / Permanent Delegation of Slovakia to NATO Peter Bátor podpisuje za Slovensko prístupové protokoly s Fínskom a Švédskom
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok