Čaputová ako kandidátka na šéfku NATO? Veľmi pozitívna správa pre Slovensko, hovorí veľvyslanec pri Aliancii Bátor

ta3 Adrián Potančok
8.11.2022 12:00

NATO je klub džentlmenov a zvyčajne sa takéto veci medzi spojencami neotvárajú. To ale neznamená, že si to nikto nevšimne, hovorí ku kauze pochybného exportu do Ruska veľvyslanec pri NATO Peter Bátor. V rozhovore pre ta3 uvádza aj to, prečo sa spomína prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s postom šéfky NATO a či ho neláka vstup do slovenskej politiky.

Veľvyslanec pri NATO Bátor: Čaputová
reprofoto: Stála delegácia SR pri NATO / Permanent Delegation of Slovakia to NATO

Peter Bátor v rozhovore pre ta3.com hovorí:

  • ako v NATO vnímali zmenu na poste ministra zahraničných vecí,
  • či kauza pochybného exportu tovarov do Ruska poškodí reputáciu Slovenska v Bruseli,
  • či ho prekvapila informácia, že prezidentka Čaputová je jednou z kandidátok na post šéfky NATO,
  • v čom spočíva jedno z najväčších ohrození slovenskej bezpečnosti,
  • či ho neláka vstup so slovenskej politiky,

Pôsobíte ako veľvyslanec SR pri NATO. Ako vnímali členovia aliancie postoje Slovenska, napríklad v otázke schvaľovania členstva Švédska a Fínska a v čom máme podľa nich rezervy?

Slovensko od úplného začiatku jasne podporilo členstvo Fínska a Švédska. Každý štát má svoje národné procedúry a tomu spojenci jednoznačne rozumejú. Na konci dňa sa nepočíta, kto bol prvý a kto posledný, ale aký je výsledok. Počas celého procesu sa spojenci navzájom informovali o postupe ratifikácií a pri Slovensku ani raz nevznikla pochybnosť, že by malo mať s ratifikáciou hocijaký problém.

Všimli si v Bruseli zásadnejšie nedávnu zmenu na poste ministra zahraničných vecí, kedy Ivana Korčoka vystriedal Rastislav Káčer? Má minister Káčer v NATO stále silné meno?

Áno všimli, veď jedna z prvých zahraničných ciest ministra Káčera smerovala aj do Aliancie na stretnutie s generálnym tajomníkom NATO. Minister Káčer je prvým diplomatom, ktorý v NATO kedysi slúžil. Jeho meno je v kuloároch a medzi jednotlivými štátmi veľmi dobre známe z jeho viacerých pôsobísk či už vo vládnej, alebo mimovládnej sfére a je spojencami braný ako uznávaný odborník a jedna z výrazných osobností slovenskej zahraničnej služby.

Ako zareagovali v NATO na správy z predchádzajúcich dní, podľa ktorých sa mali zo Slovenska do Ruska dostať motory, ložiská či stroje na výrobu časti pneumatík, ktoré skončili v ruských zbrojárskych firmách? Môže táto kauza negatívnejšie ovplyvniť vnímanie Slovenska v centrále NATO?

NATO je klub džentlmenov a zvyčajne sa takéto veci medzi spojencami neotvárajú. To ale neznamená, že si to nikto nevšimne. Slovensko od vypuknutia vojny na Ukrajine jednoznačne a pevne stojí na strane Ukrajiny a v Aliancii je za svoje postoje, aktivity a praktickú pomoc naozaj uznávané. Je preto škoda, ak takéto udalosti zbytočne vrhajú tieň na pomoc, s ktorou Slovensko patrí na špicu aj medzi spojencami.

Peter Bátor vyštudoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Vyše 20 rokov sa profesionálne venuje zahraničnej, medzinárodnej a bezpečnostnej politike. Od roku 2015 pôsobil v Kancelárii prezidenta Andreja Kisku, neskôr ako poradca prezidentky Zuzany Čaputovej pre zahraničnú politiku, bezpečnosť a obranu. Od januára 2021 je vedúcim Stálej delegácie SR pri NATO so sídlom v Bruseli. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok