Trump naznačil, že bude opäť kandidovať za prezidenta USA. Plánuje dôležité vyhlásenie

ta3 čtk
8.11.2022 08:43

Bývalý americký prezident Donald Trump naznačil, že budúci týždeň oznámi kandidatúru na prezidenta vo voľbách v roku 2024. V Ohiu na pondelkovom mítingu pred kongresovými voľbami povedal, že 15. novembra urobí dôležité vyhlásenie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"V utorok 15. novembra urobím v Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride veľmi veľké oznámenie," povedal Trump svojim priaznivcom na mítingu republikánskeho kandidáta do Senátu USA Jamesa Vance.

Bývalý prezident odmietol oznámiť podrobnosti a dodal, že nechce odvádzať pozornosť od dnešných "veľmi dôležitých, ba dokonca zlomových volieb". Američania budú odovzdávať hlasy vo voľbách, ktoré môžu viesť k tomu, že republikáni získajú kontrolu nad jednou či oboma komorami Kongresu.

Volebné prognózy predpovedajú, že republikáni pravdepodobne získajú v 435-člennej Snemovni reprezentantov zhruba o 25 kresiel viac, čo by bolo dosť na zisk väčšiny. Podľa analytikov by republikáni mohli získať aj jedno kreslo navyše, ktoré potrebujú na ovládnutie Senátu.

Trumpov náznak, že sa bude znovu uchádzať o Biely dom, prišiel po jeho prejave, v ktorom sa obul do prezidenta Joea Bidena. Povedal, že Spojené štáty sú pod jeho vedením "krajinou v úpadku". "Sme krajinou, ktorú už nikde vo svete nerešpektujú a nikto ju nepočúva. Sme krajinou, ktorá sa v mnohých ohľadoch stala terčom posmechu," uviedol Trump.

Prezident Biden v pondelok varoval, že víťazstvo republikánov by mohlo oslabiť demokratické inštitúcie v krajine. "Cítime v kostiach, že demokracia je v ohrození, a vieme, že nastala chvíľa, aby ste bránili demokraciu," povedal Biden publiku, ktoré si ho prišlo vypočuť na pôvodne černošskú univerzitu v Bowie v štáte Maryland.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok