Američania si volia Kongres. Demokracia je ohrozená, moc je vo vašich rukách, vyhlásil Biden

ta3 tasr
8.11.2022 07:35

V štáte Vermont na východnom pobreží Spojených štátov sa o piatej hodine ráno (11:00 SEČ) otvorili volebné miestnosti. Američania v nich budú rozhodovať o zložení celej 435-člennej Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a vedenia orgánov samosprávy. V 36 štátoch a troch teritóriách budú voliči vyberať aj guvernérov. Demokrati môžu podľa predvolebných prognóz prísť o kontrolu nad oboma komorami Kongresu.

Volebné miestnosti sa vo väčšine amerických štátov otvárajú o siedmej hodine ráno miestneho času, v niektorých ale o hodinu skôr alebo neskôr. O 05:00 miestneho času ako prvé hlasovanie začali niektoré okresy štátu Vermont. O hodinu neskôr majú možnosť hlasovať voliči napríklad v štátoch Arizona, Illinois, Maine či New York. Hlasovacie miestnosti budú otvorené do večera, vo väčšine štátov sa zatvárajú okolo siedmej alebo ôsmej hodiny večer miestneho času.

Republikáni verzus demokrati

Prvá vlna sčítania začne medzi 19:00 a 20:00 východoamerického času (v stredu 9. novembra o 01:00 až 02:00 SEČ). Zhruba o tri hodiny neskôr by mohli republikáni získať dostatočný náskok na to, aby experti amerických mediálnych organizácií mohli predpovedať, či ovládli Snemovňu reprezentantov. Pokiaľ ale bude súboj tesný, môže trvať aj dni, než sa potvrdí, kto získal snemovnú väčšinu.

Ešte dlhšie by sa mohlo čakať na to, ktorá strana ovládne Senát. V niektorých štátoch sa kvôli tesným klaniam môže uskutočniť druhé kolo hlasovania, pokiaľ tam žiadny z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov. Kongresové voľby sa konajú dva roky po prezidentských, platia teda aj za akýsi test obľuby súčasného šéfa Bieleho domu a jeho politiky.

Bidenove varovania

Americký prezident Joe Biden pred utorkovými voľbami do oboch komôr Kongresu varoval, že víťazstvo republikánov by mohlo oslabiť demokratické inštitúcie krajiny a zmariť mnohé úspechy jeho vlády. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

"Cítime v kostiach, že naša demokracia je ohrozená a vieme, že toto je vaša chvíľa na jej obranu," povedal Biden pred jasajúcim davom na pôde univerzity v meste Bowie neďaleko Washingtonu. "Moc je vo vašich rukách," dodal. Podľa predpovedí nestranných analytikov republikáni majú potenciál dosiahnuť v kongresových voľbách úspechy a ovládnuť nielen Snemovňu reprezentantov, ale aj Senát.

Pokiaľ tento rok uspejú republikáni, značne sa tým skomplikujú zostávajúce dva roky vlády prezidenta Joea Bidena zvoleného za Demokratickú stranu. Neúspech demokratov by tiež oslabil jeho mandát pre kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024 a mohol by prispieť k tomu, že o post šéfa Bieleho domu sa znova bude uchádzať republikánsky exprezident Donald Trump.

Bývalý prezident Donald Trump v pondelok pred svojimi podporovateľmi na zhromaždení v meste Vandalia v americkom štáte Ohio oznámil, že v utorok 15. novembra plánuje na Floride urobiť "veľké vyhlásenie". Ako pripomenula agentúra AP, Trump minulý štvrtok jasne naznačil, že by sa mohol opätovne uchádzať o post šéfa Bieleho domu. Na mítingu v americkom štáte Iowa vtedy povedal, že v roku 2024 bude "veľmi pravdepodobne znova" kandidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok