V našom bezpečnostnom systéme je diera, tvrdí bývalý riaditeľ rozviedky SIS Cibula

ta3/TASR
7.11.2022 14:35

Slovensko zásobuje Putinovu armádu a slovenskí colníci púšťajú do Ruska tovary, z ktorých sa dajú vyrábať zariadenia pre vojsko. Takéto titulky obleteli pred víkendom všetky slovenské médiá. V relácii Tak takto?! sa k situácii vyjadril bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

20221107_rozhovor_taktakto_8.jpg
TA3

Slovenskí colníci povolili vývoz materiálov dvojakého určenia. Podľa bývalého riaditeľa rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Igora Cibulu dostali investigatívni novinári informácie o prevoze materiálov priamo od finančnej správy. Podrobnosti totiž nemohli získať od nikoho iného. "Niekto si myslí, že ak sa v rezorte Igora Matoviča vyskytne takýto problém, tak sa mu pripíšu zlé body," uviedol pre ta3. 

Podľa Cibulových slov je materiál dvojakého určenia materiálom bežného charakteru, ale možno ho použiť aj pri výrobe zbraní. Patria medzi ne teda chemikálie, umelé hnojivá a ďalšie. "Dnes môžeme hovoriť o každom materiáli, napríklad aj o mikročipoch, že ich možno použiť aj v pomocných systémoch," vysvetlil.

Zapojenie zahraničných tajných služieb

O zisku informácií zo strany zahraničných tajných služieb bývalý riaditeľ SIS pochybuje. "Žiaden partner SIS a vojenského spravodajstva by si nedovolil osloviť novinárov na Slovensku a poskytnúť im tieto informácie," uviedol. Táto špekulácia sa podľa neho objavila v slovenských médiách s účelom zakrytia pôvodu informácií z prostredia finančnej správy.

Súhlasí s ministrom obrany Naďom v tom, že problém, ktorý otvorili médiá je buď problémom systémovým, alebo personálnym. "Niekde v našom bezpečnostnom systéme je diera," vyjadril sa. Riešenie vidí v zdokonalení súčinnosti jednotlivých štruktúr v bezpečnostno-spravodajskej komunite.

Celý diel relácie Tak takto?!, ktorej hosť bol bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula, si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok