Tak takto?!: Zásobuje Slovensko Putinovu armádu? Expert prezradí, ako funguje obchodovanie so zbraňami a materiálmi

ta3
7.11.2022 09:52

Slovensko zásobuje Putinovu armádu a slovenskí colníci púšťajú do Ruska tovary, z ktorých sa dajú vyrábať zariadenia pre vojsko. Takéto titulky obleteli pred víkendom všetky slovenské médiá. Politici aj vedenie Finančnej správy na ne reagovali tlačovými vyhláseniami a v stredu bude mimoriadne zasadať brannobezpečnostný aj finančný výbor Národnej rady SR.

Tak takto?!: Zásobuje Slovensko Putinovu armádu? Expert prezradí, ako funguje obchodovanie so zbraňami a materiálmi
TASR/AP

V skratke, ide o to, že slovenskí colníci povolili vývoz materiálov dvojakého určenia. Čo znamená, že z nich je možné vyrobiť tovar ako pre civilné využitie, tak aj pre armádne účely. 

Mali by slovenské úrady skúmať, kam putuje tovar dvojakého určenia? Ako funguje obchodovanie so zbraňami a materiálmi? Ako sa dá zaručiť, že zbrane či tovary neskončia v embargovanej krajine? Má colník skúmať, na čo sa používa vyvážaný tovar, alebo je to úloha ministerstiev či dokonca tajnej služby?

O obchodníkoch so zbraňami aj informáciách, ktoré štát zhromažďuje o tomto type podnikania, bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok