ROZHOVOR: Nechodíme sa klaňať do Moskvy, hovorí Stančík. Putina sa nesmieme zľaknúť

ta3/Henrieta Mihalková
8.11.2022 00:00

O premiéra Eduarda Hegera je v zahraničí záujem, hovorí štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík. V rozhovore pre ta3 vysvetlil aj to, prečo ho odchod Martina Klusa z SaS, po ktorom prevzal pozíciu, neprekvapil, a ako vníma demokratickú platformu v OĽANO. Referendum na Sliači podľa neho vypovedá veľa o politikoch, ktorí šíria nezmysly, a mrzí ho, že si opozícia robí politiku z bezpečnostných otázok Slovenska.

Fico vyzýva na účasť v referende. Slovensko je podľa neho v neakceptovateľnom stave
TASR - Jaroslav Novák

Na post šéfa rezortu diplomacie nastúpil Rastislav Káčer. Ako sa vám s novým ministrom spolupracuje?

Veľmi dobre. Pán minister je skúsený diplomat, no zároveň sa nebojí veci pomenovať na rovinu, čo mi je osobne aj politicky blízke. Na domácu, či zahraničnú politiku máme často rovnaký názor, takže spolupráca je na vysokej úrovni. V súčasnosti ako Slovensko, ale aj ako celá EÚ čelíme veľkým výzvam a preto je dôležité, aby naša zahraničná politika mala kontinuitu a jasné postoje a priority. V tomto sa na vedenie ministerstva môžete absolútne spoľahnúť. Vieme kde je sever, no hlavne vieme kde je Západ a kam chceme ako krajina patriť.

O Hegera je v zahraničí záujem

Slovensko sa pri Ukrajine zachovalo ako dobrý sused, prispelo materiálnou i vojenskou pomocou. Naopak, s odobrením vstupu Švédska a Fínska do NATO parlament otáľal. Pohybujete sa vo vysokých diplomatických kruhoch, nie sú naši partneri zo Slovenska zmätení?

Nie sú. Práve vďaka jasnej pozícii premiéra, ministra zahraničia a ministra obrany naši spojenci presne vedia, kam ako krajina smerujeme a aké sú naše postoje. Naše renomé v zahraničí nebolo nikdy lepšie a sme vnímaní ako jasne pro-európsky a pro-atlantický partner, na ktorého sa dá spoľahnúť. Táto garnitúra sa nechodí klaňať do Moskvy.

V Bruseli som bol na rokovaní Rady svedkom toho, aký záujem je o premiéra Hegera a na akej vysokej úrovni sú naše vzťahy s európskymi partnermi. Aj to nám pomáha prinášať riešenia výhodné pre Slovensko na európskej úrovni v boji s energetickou krízou. Za všetky môžem spomenúť napríklad uvoľnenie zdrojov z kohéznych fondov na pomoc našim občanom a firmám.

V komentári pre StartitUp ste uviedli, že vám za podporenie rámcovej dohody s USA (DCA) chodili nenávistné správy, pred parlamentom vám mali povedať, že vás za to obesia. Ako ste naložili s týmito atakmi?

Ja sa tohto hejtu nebojím. Nebol som poslanec, ktorý by počas nepopulárnych, no zodpovedných riešení počas covidu či vojny na Ukrajine bol ticho a šúchal nohami. Naopak. Aktívne som sa za ne postavil, pretože som to považoval za správne a morálne. Hejty mi prichádzali v podstate od začiatku mandátu, s tým musí politik rátať. To, čo prišlo počas diskusie o DCA bol však extrém. Obával som sa skôr o rodinu, ktorá by za moje názory atakovaná rozhodne byť nemala. Napriek tomu, som ale zahlasoval ZA a následná hrubá a nevyprovokovaná agresia Ruska nám dala za pravdu. Tí, ktorí nás označovali za vlastizradcov, sami zradili záujmy Slovenska.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok