ROZHOVOR: Nechodíme sa klaňať do Moskvy, hovorí Stančík. Putina sa nesmieme zľaknúť

ta3/Henrieta Mihalková
8.11.2022 00:00

O premiéra Eduarda Hegera je v zahraničí záujem, hovorí štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík. V rozhovore pre ta3 vysvetlil aj to, prečo ho odchod Martina Klusa z SaS, po ktorom prevzal pozíciu, neprekvapil, a ako vníma demokratickú platformu v OĽANO. Referendum na Sliači podľa neho vypovedá veľa o politikoch, ktorí šíria nezmysly, a mrzí ho, že si opozícia robí politiku z bezpečnostných otázok Slovenska.

Fico vyzýva na účasť v referende. Slovensko je podľa neho v neakceptovateľnom stave
TASR - Jaroslav Novák

Andrej Stančík v rozhovore pre ta3.com hovorí:

  • ako reagoval na neúspech v regionálnych voľbách,
  • či sa plánuje pridať k demokratickej platforme OĽANO,
  • ako sa mu spolupracuje s ministrom Rastislavom Káčerom,
  • aký vplyv môžu mať vagnerovci na vývoj ruskej zahraničnej politiky,
  • čo hovorí referendum na Sliači o mentalite Slovenska,
  • aký návrh na podporu LGBTI+ ľudí by podporil.

V regionálnych voľbách vás nezvolili za poslanca Trnavského kraja. Neuspeli rovnako ani vaši kolegovia z OĽANO Lukáš Kyselica, Michal Šipoš, Gábor Grendel či exminister Marek Krajčí. Ako ste v hnutí OĽANO vyhodnotili volebný výsledok?

Vnímam, že vo voľbách pohoreli poslanci NR SR naprieč koalíciou a opozíciou. Dá sa hovoriť o tom, že ľudia cítia únavu z hádok a konfliktov vo vysokej politike a preto sa rozhodli podporiť regionálne tváre a nových ľudí. Určite to treba reflektovať a budem sa to snažiť riešiť aj vo vnútornej diskusii.

Napriek apokalyptickým rečiam o porážke koalície a spojených voľbách ako referende o vláde vidíme úspech kandidátov Viskupiča (pozn. red. Jozef Viskupič, predseda VÚC Trnava) a Jurinovej (pozn. red. Erika Jurinová, predsedníčka VÚC Žilina), vďaka čomu má OĽANO najviac županov zo všetkých politických strán. Z tohto hľadiska to beriem ako úspech.

Vážim si každý jeden hlas pre mňa. V čase, keď som súhlasil s kandidatúrou v koalícii Jozefa Viskupiča som bol poslancom NR SR. Po vymenovaní na funkciu štátneho tajomníka som však už nemal toľko možností na aktívnu kampaň. Svoj čas venujem najmä pracovným povinnostiam a záujmom štátu. Nemal som ani jednu reklamu či bilbord a nerobil som žiadnu aktívnu kampaň, preto ma môj výsledok neprekvapil.

V OĽANO sa formuje Občianska a demokratická platforma Kristiána Čekovského. Plánujete sa k nej pridať? V čom je pre vás zaujímavá?

Myslím že nemá zmysel pripisovať túto platformu jednému, či druhému lídrovi. Bol som dlho pri týchto diskusiách zapojený a spájajú nás spoločné hodnoty a pozície. Lídrom nie je nikto z poslancov, no táto iniciatíva združuje zatiaľ iba ich a ako štátny tajomník som teda skôr sympatizant. Určite však súhlasím s myšlienkou a pozíciami, ktoré ako platforma prezentujú.

Po odchode SaS do opozície ste nastúpili na pozíciu štátneho tajomníka ministerstva zahraničia, na ktorej ste už vyše mesiaca. Ako dnes vyzerá váš deň v porovnaní s tým, keď ste boli poslancom národnej rady?

Je to rozhodne náročnejšia funkcia a okrem pracovnej doby sa práci venujem aj počas voľna, keďže sa pripravujem na výstupy a rokovania. Často nemám voľný ani víkend. Práca ma však baví a teší ma, že výsledky sa dostavujú v podstate hneď. Na ministerstve máme profesionálny tím, s ktorým je radosť spolupracovať. Diskusie, ktoré vedieme na rezorte sú rozhodne plodnejšie, ako diskutovanie s niektorými predstaviteľmi opozície v parlamente. Zahraničnej a európskej politike som sa venoval aj ako poslanec, predtým som medzinárodné vzťahy študoval, a preto to pre mňa nie je úplne nová aréna.

Andrej Stančík je štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí, na post nastúpil po Martinovi Klusovi po odchode strany SaS do opozície. V parlamentných voľbách bol zvolený za poslanca národnej rady. Kandidoval za hnutie OĽANO. Narodil sa v roku 1995.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok