Raketové útoky v Sýrii si vyžiadali najmenej 10 mŕtvych, sú medzi nimi aj deti

ta3 TASR
6.11.2022 19:29

Najmenej desať osôb vrátane troch detí prišlo o život v nedeľu pri raketových útokoch sýrskych vládnych síl v oblasti ovládanej povstalcami na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Raketové útoky v Sýrii si vyžiadali najmenej 10 mŕtvych, sú medzi nimi aj deti
TASR/AP (ilu)

Viac než 30 rakiet zasiahlo v nedeľu ráno rôzne oblasti západne od mesta Idlib na severozápade Sýrie - vrátane táborov pre vysídlené osoby. Medzi obeťami bolo podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva osem civilistov a dve osoby, ktorých totožnosť sa nepodarilo určiť. Ďalších 77 osôb utrpelo zranenia.

Vládne sily pokračovali v ostreľovaní aj v predpoludňajších hodinách. Povstalci v rámci odplaty uskutočnili protiútoky na pozície vládnych síl, píše AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

Útoky sýrskej vládnej armády boli podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva odplatou za útoky skupiny Hajá Tahrír aš-Šám (HTS - Organizácia pre oslobodenie Levanty).

Väčšiu časť provincie Idlib ovláda skupina HTS, vedená bývalými členmi niekdajšej odnože al-Káidy v Sýrii. Táto provincia je domovom viac ako troch miliónov ľudí, z ktorých približne polovica je vnútorne vysídlená. Občianska vojna, ktorá v Sýrii vypukla v roku 2011, si už vyžiadala státisíce obetí a milióny osôb museli opustiť svoje domovy.            

Poslednými baštami ozbrojenej opozície voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asáda sú územia provincie Idlib a časti susedných provincií Aleppo, Hamá a Lázikíja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok