Krajniak nemá problém s výrokmi Kollára. Arcibiskupi by mali zaujať stanovisko, povedal Richter o Oroschovi

ta3 Samuel Drozda
6.11.2022 12:16

Odpojený kábel vypol na dva týždne celú národnú radu. Ukázalo sa, že dôvodom bol poslanec Robert Halák. V parlamente, ktorý bude zasadať až v utorok, na poslancov čakajú desiatky zákonov. O tejto téme a iných sme sa porozprávali s ministrom práce Milanom Krajniakom a poslancom strany Smer-SD Jánom Richterom.

Káble a dovolenky

“Ak by pán predseda chcel odísť do Dubaja, tak by sa nesnažil parlament spojazdniť,“ povedal minister práce Milan Krajniak. Z nefungujúceho parlamentu obvinil opozíciu a stranu SaS. Podľa neho vraj dva týždne parlament nefungoval pre odpojený kábel.

Ján Richter, poslanec strany Smer-SD bol prekvapený z kroku poslanca Roberta Haláka. “Prekvapilo ma, že pán poslanec si zobral na seba zodpovednosť za tento odklad,“ povedal Richter. “Myslím si, že sa čaká na niečo, alebo na niekoho,“ pokračoval poslanec. “Možno niekoho, kto by im pomohol prijať zákony, keďže sú v menšine,“ dodal Richter. Rokovať sa podľa neho mohlo skôr.

“SaS vždy zdržovala a vždy bude zdržovať,“ povedal Krajniak. Obvinenia Branislava Gröhlinga o manipulácii parlamentu Borisom Kollárom označil za absurditu a chrapúnstvo. “Mal som niekoľko hlasovaní, na ktorých mi záležalo a mal som pre nich podporu,“ pokračoval  minister. “Takéto obštrukcie sú nepríjemné, ale sme v menšinovej vláde,“ dodal Krajniak.

Ústava garantuje referendum

“Ústava garantuje občanom možnosť referenda,“ povedal Richter o nadchádzajúcom referende o predčasných voľbách. Podľa neho sa malo uskutočniť spolu so spojenými voľbami, vraj by to zvýšilo účasť vo voľbách. “Budeme robiť všetko pre to, aby účasť na referende bola,“ pokračoval poslanec. Odmietol tvrdenia, že referendum je o záchrane predsedu strany Smer-SD.

Krajniak si nemyslí, že peniaze použité na uskutočnenie referenda, sú vyhodené. “Rešpektujeme právo občana referendum organizovať,“ povedal minister. Podľa neho, pokiaľ to právo je v ústave, tak to právo má občan mať. “Ak by občania rozhodli v platnom referende, že si želajú predčasné voľby, tak by sme nešli proti tomu,“ vyhlásil Krajniak za Sme rodina. “Každý poslanec bude hlasovať, ako uzná za vhodné,“ dodal o hypotetickom hlasovaní o predčasných voľbách po možnom úspešnom referende.

Je druhý pilier zbytočný?

Je pravdepodobné, že sa poslanci v utorok vrátia do parlamentu, kde ich čaká rokovanie o reforme druhého piliera. Podľa Krajniaka znížia poplatky pre sporiteľov v druhom pilieri o 400 miliónov. “Zavádzame individuálnu garanciu,“ povedal. “Zavádzame aj desať ročnú lehotu na dedenie po úmrtí,“ dodal minister.

Richter si myslí, že do druhého čítania, ide horší návrh ako do prvého. “Čo to je za slobodu a solidaritu, keď ľuďom prikazuje, že niečo musia,“ povedal. Podľa neho je momentálne postavenie pilieru, čiže dobrovoľnosť vstupu, ideálne. Poslanec uviedol, že tento nedobrovoľný vstup v prvom čítaní nebol, pridali ho až v tom druhom. “Dôchodok, by mal byť na zabezpečenie života v starobe,“ dodal Richter o návrhu.

Krajniak by chcel aj zvýšiť prídavky na deti. “Určite nebude stoeurový jednorazový príspevok stačiť,“ povedal. Chcel by zaviesť, aby tieto príspevky boli opakované. Podľa Krajniaka vraj Sme rodina zdvojnásobila príspevky na deti v porovnaní s vládou Smeru-SD.

“Prijal sa prorodinný balíček, v ktorom sa zabudlo na seniorov,“ povedal Richter. Obvinil ministra práce Krajniaka, že odsudzuje návrhy strany Smer-SD iba pre to, že sú z dielne Smeru-SD. Krajniak tieto tvrdenia odmietol a označil ich za klamstvá.

Vyjadrenia arcibiskupa Oroscha

Richter ostal nemilo prekvapený z obežníka trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. “Osobne som presvedčený, že úloha cirkvi je úplne opačná,“ povedal. Podľa neho, by mala cirkev upokojovať a poskytovať nádej. “Je to v maximálnej miere škodlivé,“ pokračoval Richter. “Nemala by vyvolávať ešte viac nenávisti a vášne,“ dodal.

“Všetky obete teroristických činov sú nevinné,“ vyhlásil Krajniak. Pokračoval však, že sociálna stránka polície by nemala moralizovať a poučovať občanov o jej názoroch. Toto sa podľa neho nevzťahuje na arcibiskupa Oroscha a považuje za správne, že sa môže vyjadriť. S Borisom Kollárom a jeho komentom na margo stránky polície súhlasí.

“Cirkev by mala robiť všetko pre to, aby nerozvirovala vášne,“ povedal Richter. Podľa neho, by sa mala konferencia biskupov dohodnúť o svojom postoji za zavretými dverami. “Konferencia má právo, dokonca povinnosť, zaujať stanovisko k LGBTI+ komunite,“ dodal.

Celú časť relácie V Politike si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok