Koalícii to prišlo vhod, povedal o pokazenom kábli Šutaj Eštok, Vetrák to chce prešetriť

ta3 Samuel Drozda
31.10.2022 20:59

Z hekerského útoku na parlament, ktorý oznamoval Boris Kollár je napokon len zle zapojený kábel. Stálo to za okamžité prerušenie rokovania parlamentu a odklad až do 8. novembra? Čo znamenajú výsledky samosprávnych volieb pre parlamentnú politiku? A aká je reakcia SaS na odchod Martina Klusa? V relácii Téma dňa reagovali poslanci Anna Zemanová, Matúš Šutaj Eštok a Milan Vetrák.

tema_dna_45.jpg
TA3

Odchod Martina Klusa predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová rešpektuje. “Beriem to ako východisko zo situácie, do ktorej sa dostal, a v ktorej sa necítil komfortne,“ povedala. Mrzí ju, že bude v poslaneckom klube SaS o jedného člena menej. Náhradu za Klusa v oblasti zahraničnej politiky strana už začala hľadať.

Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR, skritizoval reakciu politikov na názor poslankyne Zemanovej, ktorá po zrušení schôdze v národnej rade pochybovala o pravosti hekerského útoku. “Šípoš a Šeliga ju hneď začali urážať a uvádzať, že ide o konšpirácie,“ povedal. Šutaj Eštok si sám myslel, že nešlo o hekerský útok. “Buď išlo o babráctvo technikov v národnej rade alebo o nejaký účel,“ pokračoval. “Vládnej koalícii to prišlo vhod,“ dodal Šutaj Eštok.

Milan Vetrák (OĽANO) sa obáva odchodu viacerých členov zo strany SaS. Je však rád, že Klus cíti zodpovednosť k občanom Slovenska. “Som veľmi rád, že sa nepotvrdil hekerský útok,“ povedal Vetrák. “Nevidím v tom však úmysel, že by sme sa my niečomu chceli vyhnúť,“ pokračoval o skratovanom kábli v národnej rade. "Matovičove návrhy v prvom čítaní prešli, je predpoklad, že by prešli aj v tom druhom," dodal Vetrák.

Zemanová žiada, aby sa v pléne hlasovalo už v stredu. “Neviem prečo neurobili technický pokus v pondelok,“ povedala. Kritizovala posúvanie schôdze, keďže bol v pondelok riadny pracovný deň. Nedodržiavanie harmonogramu môže podľa nej vyvolať vážne legislatívne problémy.

“Úlohou vlády je vládnuť,“ povedal Šutaj Eštok a vyzval na predčasné voľby. Obvinil stranu OĽANO so spolupráce s fašistami a kýmkoľvek, kto ich udrží pri moci. Poukázal aj na veľmi vhodné časovanie skratovaného káblu.

Vetrák uviedol, že sa spustilo obstarávanie, ktorého výsledkom má byť zakúpenie nového hlasovacieho systému. “Spôsob akým sa skratoval systém by bol problém aj v iných inštitúciach,“ povedal. “ Nezdá sa mi, že to bol zámer, ale je dobrý nápad, nechať to prešetriť,“ dodal Vetrák.

“Som rád, že sme ako nová strana politický víťaz týchto volieb,“ uviedol Šutaj Eštok o strane Hlas-SD. Rokovania o spolupráci so stranou Smer-SD v rôznych regiónoch povedal, že za “rokovací stôl prišla arogantná, povýšenecká odpoveď, že vzdajte sa všade.“ Šutaj Eštok pokračoval, že ak by sa so stranou Smer dohodli, tak mohli spolu vyhrať v ešte viac regiónoch.

“Podporovali sme približne 350 kandidátov,“ povedala Zemanová. Bratislavský kraj bol podľa nej pre stranu SaS veľmi úspešný, poďakovala sa za to Jurajovi Drobovi. “Z pohľadu budúcnosti, viacerí dosiahli dobrý výsledok,“ dodala.

“OĽANO nikdy nebolo stranou, ktorá dávala v komunálnych voľbách dôraz na to, že musí mať vlastných kandidátov,“ povedal Vetrák. “Sme s voľbami spokojní na župnej úrovni,“ pokračoval. Podľa neho má OĽANO v komunálnych voľbách zásadu, že nespolupracuje so stranami, ktoré vraj rozkrádali krajinu alebo majú extrémistické črty.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok