ONLINE: Ukrajina zostrelila osem iránskych dronov, Varšava obvinila Putina zo šírenia dezinformácií

TA3 TASR ČTK ČT24
5.11.2022 07:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom príhovore oznámil, že jednotky protiraketovej obrany na juhu Ukrajiny zostrelili v ten deň osem dronov iránskej výroby. Varšava obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina zo šírenia dezinformácií. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Putin tlačí Lukašenka do vojny, tvrdí Ukrajinska pravda. Záporožská elektráreň je znovu pripojená k elektrickej sieti
TASR/AP

23:35 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

21:51 Ruskom dosadení predstavitelia okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu uviedli, že v meste Melitopol obnovili sochu boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina, ktorá bola odstránená pred siedmimi rokmi. 

21:44 Rusmi okupovaná Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny bola opäť pripojená k vonkajšej sieti po tom, čo bolo vonkajšie napájanie v noci na štvrtok prerušené pri ruskom ostreľovaní, ktoré zničilo vedenie vysokého napätia. Informovala o tom v sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

20:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu obvinil Irán z klamstiev o tom, že Teherán poskytol Moskve iba obmedzené množstvo bezpilotných lietadiel ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine. Uviedol to vo videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti. Informovala agentúra Reuters.

19:56 Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu po návrate z návštevy Číny ocenil zhodu názorov s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, že je potrebné vyhnúť sa jadrovej eskalácii v rusko-ukrajinskom konflikte.  

18:03 Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc talianskeho hlavného mesta Rím, aby žiadali mier na Ukrajine. Taliansku vládu vyzývali, aby tejto krajine prestala posielať zbrane. Informovala agentúra AFP. 

17:42 Nemecko bude pokračovať v rozvíjaní hospodárskych vzťahov s Čínou, ale zníži svoju závislosť. Podľa agentúry Reuters to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý bol v piatok na jednodňovej návšteve Pekingu. Dostatočným dôvodom pre túto cestu podľa neho bolo už to, že sa Čína otvorene postavila proti použitiu jadrových zbraní na Ukrajine.

15:50 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo v sobotu oznámila dodatočné obmedzenia dodávok elektrickej energie v Kyjeve a ďalších šiestich oblastiach na Ukrajine. Reaguje tak na výpadky spôsobené útokmi Ruska na energetickú infraštruktúru. Informovali agentúry AP a AFP.

14:53 Závislosť Moskvy na iránskych zbraniach sa bude zrejme prehlbovať, pretože Rusko v bojoch na Ukrajine vyčerpalo vlastné zásoby riadených striel a dronov, uviedli analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Iránsky minister v sobotu prvýkrát potvrdil, že Moskve dodal drony, ale stalo sa tak ešte pred inváziou na Ukrajinu.

14:20 Na Ukrajine bolo zhruba pred dvoma týždňami kvôli nezaplateným účtom odpojených 1300 terminálov potrebných na pripojenie k satelitnej sieti Starlink prevádzkovanú spoločnosťou SpaceX miliardára Elona Muska. S odkazom na svoje zdroje o tom informovala americká spoločnosť CNN. 

13:54 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov poďakoval Spojeným štátom za poskytnutie ďalšieho balíka pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov. "Je to ďalší krok k víťazstvu dobra nad zlom a investíciou do bezpečného 21. storočia. Každý systém protivzdušnej obrany zachráni desiatky ukrajinských životov. Každý tank zničí stovky útočníkov," napísal na svojom Twitteri.

13:16 Dovoz ojazdených áut do Ruska zažíva rozmach, pričom vozidlá z Japonska predstavujú viac ako tri štvrtiny tohto importu. Dôvodom je pokles domácej produkcie, keďže západné automobilky trh opustili po invázii ruskej armády na Ukrajinu. A zároveň bezprecedentné sankcie proti Moskve sťažili ruským výrobcom prístup ku komponentom. Informuje agentúra Reuters.

13:04 Sudcu z Ruskom obsadenej časti Ukrajiny, ktorý udelil dvom Britom trest smrti za účasť na bojoch na strane ukrajinskej armády, sa v piatok večer pokúsili zabiť. S odvolaním sa na ruské a bieloruské médiá o tom informoval denník The Guardian.

12:30 Podľa ukrajinského generálneho štábu novo mobilizovaní ruskí vojaci mieria aj do Bieloruska, ktoré ruskej armáde poskytlo ubytovacie kapacity a výcvikové priestory. "Bielorusko ďalej podporuje ozbrojenú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine, prijíma a ubytováva ruských vojakov a poskytuje vojenské priestory pre výcvik," povedal ukrajinský štáb.

12:01 Irán v sobotu po prvý raz priznal, že Rusku dodával bojové drony. Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján povedal, že jeho krajina Rusku pred vojnou na Ukrajine poskytla limitované množstvo takýchto bezpilotných lietadiel. Informuje agentúra DPA.

10:48 Ruské sily v noci zaútočili na tri obce v Dnepropetrovskej oblasti a ostreľovali mesto Nikopol, napísal na Telegrame šéf tamojšej vojenskej administratívy Valentyn Rezničenko. V dôsledku ostreľovania prepukli dva požiare a projektily poškodili približne tucet civilných budov, dodal.

10:02 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba avizoval, že Kyjev usiluje o ďalšie dodávky protileteckých a protiraketových obranných systémov. Bez ďalších podrobností konštatoval, že Ukrajina pracuje na niekoľkých dodávkach, ku ktorým dôjde do konca roka.

9:38 Ukrajinskí vojaci v Chersonskej oblasti zostrelili v piatok neskoro večer dve ruské helikoptéry Ka-52, tvrdia veliteľstvo vzdušných síl. Armáda tiež pokračuje v zostreľovaní iránskych kamikadze dronov.

8:51 Rusku sa zrejme nedarí zároveň poskytnúť vojenský výcvik mobilizovaným aj brancom, ktorí na jeseň každoročne do armády nastupujú, zhŕňa britská rozviedka. Povolaní muži preto majú iba minimálny, prípadne vôbec žiadny tréning, skúsení cvičitelia navyše bojujú na Ukrajine, podotýka Londýn.

8:49 Trinásť ľudí prišlo v noci na sobotu o život pri požiari, ktorý vypukol v kaviarni v ruskom meste Kostroma. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP.

8:12 V ukrajinskej metropole Kyjev sa objavili nové poštové známky oslavujúce výbuch Kerčského mosta spájajúceho ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. Informuje o tom v piatok spravodajská stanica Sky News s tým, že Kyjevčania evidentne majú o tieto známky záujem a kupujú si ich. 

7:13 Varšava obvinila v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina zo šírenia dezinformácií. Reagovala na jeho tvrdenia, že Poľsko sa nevzdalo svojich snov o ovládnutí časti Ukrajiny, informuje poľská agentúra PAP.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore oznámil, že jednotky protiraketovej obrany na juhu Ukrajiny zostrelili v ten deň osem dronov iránskej výroby. Správu priniesol portál americkej spravodajskej televízie CNN. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok