Lídri krajín G7 vyzvali Rusko na predĺženie dohody o vývoze obilia z prístavov na Ukrajine

ta3 tasr
4.11.2022 13:54

Skupina G7 požaduje, aby Rusko predĺžilo dohodu umožňujúcu bezpečný prechod obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. V piatok to povedal predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí na stretnutí šéfov diplomacií štátov skupiny G7 v Nemecku. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Lídri krajín G7 vyzvali Rusko na predĺženie dohody o vývoze obilia z prístavov na Ukrajine
TASR/AP

"Všetci sa zhodli na potrebe predĺženia čiernomorskej obilnej iniciatívy," povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Dodal, že G7 oceňuje úsilie OSN presvedčiť Rusko o predĺžení predmetnej dohody.

Ministri zahraničných vecí siedmich najsilnejších ekonomík sveta – Británie, Francúzska, USA, Nemecka, Japonska, Kanady a Talianska – absolvujú v nemeckom meste Münster od štvrtka rokovania, ktorých hlavnou témou je vojna na Ukrajine.

Rusko počas víkendu dočasne pozastavilo plnenie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny po útoku na svoju Čiernomorskú flotilu. Podľa Moskvy totiž Kyjev použil na útok námorné koridory zriadené pre vývoz obilia. K uplatňovaniu dohody sa Moskva následne vrátila v stredu napoludnie – po rokovaniach s Tureckom. Rusko však uviedlo, že sa ešte musí rozhodnúť, či dohodu, ktorej platnosť vyprší 19. novembra, predĺži.

Šéfovia diplomacií krajín skupiny G7 vo štvrtok obvinili Rusko zo systematického ničenia civilnej infraštruktúry na Ukrajine. "(Ministri) sa zhodli, že je potrebné, aby existoval nejaký koordinovaný mechanizmus G7, ktorý by Ukrajine pomohol opraviť, brániť a obnoviť jej energetickú a vodnú infraštruktúru," povedal predstaviteľ amerického rezortu diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok