Španielsko uzavrelo vzdušný priestor, južnú Európu ohrozujú zvyšky čínskej rakety

ta3 čtk
4.11.2022 13:32

Španielsko v piatok dopoludnia na viac ako pol hodiny uzavrelo časť svojho vzdušného priestoru kvôli očakávanému preletu zvyškov čínskej rakety Dlhý pochod 5B (CZ-5B). Informujeme podľa správy z agentúry Reuters.

Španielsko uzavrelo vzdušný priestor, južnú Európu ohrozujú zvyšky čínskej rakety
TASR/AP (ilu)

Uzavretý bol priestor nad Katalánskom na severovýchode Španielska a nad ďalšími tromi regiónmi. Kvôli riziku spojenému s preletom vesmírneho objektu CZ-5B španielskym vzdušným priestorom boli v Katalánsku a ďalších oblastiach úplne zakázané lety od 09:38 do 10:18 SEČ, uviedli na Twitteri príslušné úrady, napísal server novinky.cz.

Čínska kozmická agentúra CMSA v stredu uviedla, že zvyšky rakety vstúpili do atmosféry o 18:08 pekinského času (11:08 SEČ). Väčšina z nich zhorela a zvyšok dopadol do oblasti so súradnicami 101,9 stupňa západnej dĺžky a 9,9 stupňa severnej šírky v pacifickej oblasti.

Najsilnejšia čínska raketa CZ-5B odštartovala z južnej Číny 31. októbra, aby dopravila na novo budovanú čínsku vesmírnu stanicu laboratórny modul. Bol to štvrtý let tohto typu rakety od premiérového štartu v roku 2020. Aj v predchádzajúcich prípadoch hlavný stupeň rakety, ktorý je 30 metrov dlhý a váži 22 ton, padal po splnení svojej úlohy neriadene k Zemi.

Väčšina objektu by počas návratu mala zhorieť, ale vždy panujú obavy, že veľké kusy by mohli „prežiť“. Hneď po prvom lete niektoré úlomky rakety dopadli na Pobrežie Slonoviny a zničili niekoľko budov, ale neboli hlásené žiadne zranenia.

Úniová služba pre sledovanie vesmíru EUSST vopred uviedla, že trosky sa pri aktuálnom lete najpravdepodobnejšie vrátia do atmosféry uprostred Atlantiku, ale tiež varovala, že potenciálna dráha rakety môže preťať vzdušný priestor nad severným Španielskom, Portugalskom a nad južným Talianskom. "Štatistická pravdepodobnosť dopadu na povrch v zaľudnených oblastiach je nízka," uviedla EUSST.

Podľa najnovšieho odhadu by trosky mali dopadnúť v piatok popoludní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok