Soul vyslal poplašné stíhačky ako reakciu na prítomnosť severokórejských lietadiel, prechádzali im granáty

ta3 tasr
4.11.2022 07:20

Severná Kórea v noci na piatok vypálila desiatky delostreleckých granátov do nárazníkovej zóny v oblasti námornej hranice s Južnou Kóreou, oznámila v piatok juhokórejská armáda. Informujeme podľa správy z agentúry AFP. Juhokórejské vojenské stíhačky vzlietli v piatok na poplach, keď armáda zaznamenala vo vzduchu 180 severokórejských vojnových lietadiel.

Soul vyslal poplašné stíhačky ako reakciu na prítomnosť severokórejských lietadiel, prechádzali im granáty
TASR/AP (ilu)

V stredu a vo štvrtok KĽDR otestovala množstvo striel vrátane balistických a jednej medzikontinentálnej balistickej rakety. Reuters uvádza, že severokórejské odpaly sú odpoveďou na spoločné cvičenie letectva USA a Južnej Kórey, ktoré sa pôvodne malo konať od pondelka do dneška, ale bolo predĺžené. Spojené štáty kvôli bezprecedentnému počtu severokórejských odpalov požiadali, aby bolo na dnešok zvolané verejné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov povedal, že severokórejské vojenské lietadlá boli medzi 11:00 a 15:00 miestneho času (3:00 a 7:00 SEČ) videné v niekoľkých oblastiach severne od demarkačnej línie, ktorá obe Kórey oddeľuje. Juhokórejská armáda v reakcii nasadila 80 svojich lietadiel, vrátane stíhačiek F-35A. Ďalších asi 240 stíhačiek medzitým pokračuje v spoločných manévroch Južnej Kórey a Spojených štátov, oznámila juhokórejská armáda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok