Musk začal prepúšťať zamestnancov Twitteru. Spoločnosť ich už mala upovedomiť e-mailom

ta3 ČTK
4.11.2022 19:47

Americká internetová spoločnosť Twitter, ktorú v minulých dňoch prevzal miliardár Elon Musk, v piatok upovedomila e-mailom o strate práce tých zamestnancov, ktorých sa týka hromadné prepúšťanie. Informoval o tom technologický web Insider.

Twitter sa v súvislosti s týmto krokom rozhodol v piatok dočasne uzavrieť svoje kancelárie. Musk neskôr podľa Insideru na investorskej konferencii povedal, že sa chcel z transakcie vyviazať. Spoločnosť Twitter zamestnáva okolo 7500 ľudí. V médiách sa už objavili správy, že podnik zruší asi polovicu, alebo dokonca tri štvrtiny pracovných miest.

"Dnes je váš posledný pracovný deň v spoločnosti," píše sa v spomínanej správe. Tí, ktorí e-mail dostali, až do 2. februára 2023 zostanú zamestnanci Twitteru, dostanú odstupné aj benefity. "Počas tejto doby budete vo výpovednej lehote a váš prístup do systémov Twitteru bude deaktivovaný," uvádza správa. Od dotknutých zamestnancov sa podľa nej počas tohto obdobia neočakáva, že budú pracovať. Sú však povinní dodržiavať všetky zásady spoločnosti.

"V rámci snahy dostať Twitter na správnu cestu prejdeme v piatok náročným procesom znižovania globálnej pracovnej sily," uviedla podľa médií firma vo štvrtkovom e-maile. "Uvedomujeme si, že to bude mať vplyv na množstvo jednotlivcov, ktorí boli pre Twitter prínosom. Tento krok je bohužiaľ nevyhnutný na zabezpečenie budúceho úspechu podniku," píše sa v oznámení. Firma taktiež ohlásila dočasné uzavretie kancelárií s cieľom "zaistiť bezpečnosť všetkých zamestnancov, rovnako ako systémov Twitteru a dát užívateľov".

Musk v piatok na konferencii investorov v New Yorku uviedol, že za Twitter zaplatil príliš veľa a že sa chcel z obchodu vyviazať. "Snažil som sa z obchodu vyzliecť," povedal podľa webu Insider. "Myslím, že väčšina ľudí by vzhľadom na to, ako sa trh tento rok vyvíjal, povedala, že cena je vysoká," dodal. Nový majiteľ Twitteru predtým na sociálnej sieti napísal, že firma zaznamenala "masívny" pokles príjmov, a obvinil z toho aktivistické skupiny vyvíjajúce tlak na inzerentov. Pokles nastal, "aj keď sa nič nezmenilo na moderovanie obsahu a urobili sme všetko, čo sme mohli, aby sme aktivistov upokojili", uviedol ďalej. Neupresnil, koho ako "aktivistu" označuje.

Twitter vo svojich posledných štvrťročných výsledkoch zverejnených v júli vykázal pokles tržieb, čo firma sčasti pripísala neistote okolo dohody o jej prevzatí. Pripomenula tiež oslabenie trhu s digitálnou reklamou. Rastúca inflácia a obavy z recesie donútili niektorých inzerentov znížiť svoje rozpočty. Predaj reklamy tvoril v druhom štvrťroku viac ako 90 percent tržieb spoločnosti Twitter. Už na májovej prezentácii pre inzerentov boli niektoré reklamné agentúry a značky skeptické kvôli obavám, že Musk obmedzí moderovanie obsahu a bezpečnostnú ochranu platformy.

K podnikom, ktoré dočasne pozastavujú reklamu na sociálnej sieti, sa v piatok pripojil nemecký automobilový koncern Volkswagen, ktorého súčasťou je aj Škoda Auto. Pozastavenie inzercie na twitteri odporučil všetkým svojim značkám. Reklamu na twitteri pozastavujú aj napríklad americký výrobca liekov Pfizer či potravinárska spoločnosť General Mills. Vedúci pracovník nemenovanej reklamnej agentúry denníka The Wall Street Journal povedal, že podobný krok urobili zhruba dve desiatky jej klientov. "Klienti nechcú konflikt, nechcú kontroverziu," uviedol podľa agentúry Bloomberg reklamný magnát Martin Sorrell.

Musk minulý týždeň dokončil prevzatie spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov. Následne rozpustil deväťčlennú správnu radu a stal sa jediným riaditeľom podniku. Musk, ktorý je tiež šéfom automobilky Tesla, je najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 195 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok