Megamesto sa dusí, zahalil ho nezdravý sivý koktail. Ľuďom slzia oči a škriabe ich v hrdle, zatvoria sa aj školy

ta3 tasr čtk
4.11.2022 08:02

Smog v indickom hlavnom meste Naí Dillí dosiahol vo štvrtok "nebezpečnú" úroveň. Dym z polí na severe Indie sa totiž zmiešal s inými znečisťujúcimi látkami a megamesto zahalil nezdravý sivý koktail. V hlavnom meste úrady v piatok kvôli vysokému znečisteniu ovzdušia uzavreli továrne, obmedzili prevádzku vozidiel s naftovými motormi a rozmiestnili rozprašovače vody. Od soboty je naplánovaná uzávierka prvého stupňa základných škôl, informujeme podľa agentúra Reuters.

Megamesto sa dusí, zahalil ho nezdravý sivý koktail. Ľuďom slzia oči a škriabe ich v hrdle, zatvoria sa aj školy
TASR/AP (ilu)

Celkový oficiálny index kvality ovzdušia (AQI), ktorý meria hladinu všetkých hlavných znečisťujúcich látok, v piatok prekročil na mnohých miestach indickej metropoly hodnotu 470. Hodnoty vyššie ako 400 spôsobujú problémy aj zdravým ľuďom a majú vážne dopady na tých, ktorí trpia nejakými chorobami, uviedla indická federálna vláda.

"Toto je naozaj najhorší čas, aby bol človek v Naí Dillí vonku. Človek sa tu pri takom znečistení nikdy nezobudí svieži," povedal pre AFP policajt Hem Radž (42). "Telo mám ráno vždy unavené a apatické... Po dlhých hodinách v uliciach Dillí mi slzia oči a v hrdle ma škriabe," dodal.

Každú zimu chladnejší vzduch, dym zo spaľovaných strnísk a zvyškov farmárskych plodín, emisie z vozidiel a ďalšie zdroje vytvoria nebezpečný smog, ktorý v meste s 20 miliónmi obyvateľov znižuje viditeľnosť. Štúdia v medicínskom časopise Lancet pripísala 1,67 milióna úmrtí v Indii v roku 2019 práve znečistenému ovzdušiu. Takmer 17.500 z nich žilo v metropole Naí Dillí.

Opatrenia týkajúce sa škôl podľa webu indického denníka The Indian Express zostane v platnosti do 8. novembra, teda do budúceho utorka. Denník zároveň uvádza, že sa mnoho ľudí, vrátane detí, v metropole v poslednej dobe sťažovalo na kašeľ a pálenie očí spôsobené zlou kvalitou ovzdušia. Uzavretie druhého stupňa základných škôl zatiaľ podľa webu oznámené nebolo. Výnimkou je mesto Noida na predmestí Dillí, kde od štvrtka úrady nariadili online výučbu na oboch stupňoch základnej školy.

Znečistenie v hlavnom meste Indie spôsobujú predovšetkým automobily a priemyselné emisie, ale aj prach zo stavenísk a dym vznikajúci pri spaľovaní odpadkov a zvyškov poľnohospodárskych plodín na poliach v susedných štátoch. Úrady v Dillí tento týždeň kvôli znečisteniu ovzdušia zastavili stavebné a demolačné práce a vyzvali obyvateľov, aby čo najviac pracovali z domu, zdieľali cesty autom a obmedzili používanie uhlia a palivového dreva v domácnostiach. Na uzavretie škôl vyzývali na sociálnych sieťach rodičia aj aktivisti.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok