Európsky trh s plynom funguje dobre. Cenový strop môže uškodiť, upozorňuje regulátor

TA3 ČTK
3.11.2022 15:08

Holandský úrad pre reguláciu finančných trhov AFM, ktorý dohliada aj na hlavný európsky trh s termínovými kontraktmi na zemný plyn, varoval pred snahou zavádzať u nich cenové stropy. To by mohlo mať podľa neho negatívne dopady, vrátane nedostatku plynu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

plyn sporák ilu 1140px (SITA/Marko Erd)
SITA/Marko Erd

Určujúcim trhom pre veľkoobchodné ceny plynu v Európskej únii je virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku. Ceny plynu pre európsky trh sa podľa úradu stanovujú na základe ponuky a dopytu a napriek ich výraznému rastu neexistujú žiadne známky manipulácie ani nadmernej špekulácie. 

Člen výkonnej rady AFM Hanzo van Beusekom na tlačovej konferencii povedal, že úrad je kritický k "európskej tendencii k cenovému stropu či veľmi prísnym pravidlám pre výkyvy cien".

"Trh funguje adekvátne a v prípade intervencie nikdy neviete, čo sa môže stať. Dôsledky môžu byť horšie, než predpokladáte," varoval van Beusekom. Vysoké ceny plynu sú síce podľa neho bolestivé pre domácnosti a podniky, ale zároveň viedli k investíciám do novej európskej infraštruktúry pre skvapalnený zemný plyn (LNG) a zaistili, že LNG sa posiela do Európy, nie do Ázie.

Európska komisia (EK) v októbri navrhla vytvoriť mechanizmus cenovej korekcie, ktorý by fungoval ako poistka proti extrémnym výkyvom na trhu s plynom. Umožňoval by v prípade potreby nastaviť takzvaný dynamický cenový limit pre obchodovanie v TTF.

Dlhodobejšie riešenie EK vidí v spustení doplnkového cenového indexu, ktorý by utváral cenu LNG a lepšie odrážal nové podmienky na únijnom trhu. Holandský regulátor AFM však uviedol, že subjekty pôsobiace na trhu s plynom o alternatívny cenový index zjavne nestojí a že takýto index nepomôže riešiť základné príčiny vysokých cien energií v EÚ.

Ceny plynu v Európe tento rok tlačia nahor hlavne obmedzovanie dodávok z Ruska. V auguste sa cena plynu v TTF vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu (MWh). V októbri sa síce vrátila pod 100 eur za MWh, v poslednom čase však opäť rastie a za menej ako dva týždne sa zvýšila približne o tretinu. Plyn teraz zdražuje aj v Spojených štátoch, ktoré sú teraz hlavným dodávateľom LNG do Európy. Pred dvoma rokmi plyn v TTF stál okolo 15 eur/MWh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok