Britská centrálna banka zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov

ta3 TASR
3.11.2022 13:18

Britská centrálna banka sprísnila menovú politiku najagresívnejšie za 33 rokov, keď zdvihla svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 75 bázických bodov na 3 %. To bolo najvýraznejšie zvýšenie kľúčovej sadzby Bank of England v jednom kroku od roku 1989 a ôsme po sebe.

Dôvodom je vysoká inflácia, ktorá sa v septembri zrýchlila na 10,1 %. BoE očakáva, že tempo rastu cien dosiahne vrchol na úrovni 11 % v tomto kvartáli a v strednodobom horizonte zostane nad desiatimi percentami.

BoE tiež varovala, že britská ekonomika sa už nachádza v recesii, ktorá môže trvať až do polovice roka 2024. Zhoršená situácia v ekonomike spôsobí nárast nezamestnanosti, ktorá by koncom roka 2025 mohla dosiahnuť 6,5 %, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s aktuálnymi 3,5 %.

Banka vo svojom vyhlásení uviedla, že pre trvalý návrat tempa rastu cien smerom k jej inflačnému cieľu zrejme bude musieť sadzby ešte zvýšiť. BoE však predpokladá, že ich vrchol bude nižší, než aktuálne počítajú finančné trhy. Trhy pred dnešným rozhodnutím očakávali, že kľúčová sadzby sa dostane až na okolo 4,75 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok