Bolsonaro čelí viacerým obvineniam, podľa analytikov ho čaká trestné stíhanie a väzenie

ta3 čtk
3.11.2022 12:43

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý v nedeľu tesne prehral voľby hlavy štátu, môže budúci rok čeliť trestnému stíhaniu a následne skončiť aj vo väzení, domnievajú sa analytici, ktorých oslovila agentúra AFP. Krajne pravicový prezident, ktorého 1. januára 2023 vystrieda vo funkcii ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, čelil počas štvorročného mandátu mnohým obvineniam.

Bolsonaro čelí viacerým obvineniam, podľa analytikov ho čaká trestné stíhanie a väzenie
TASR/AP

Obvineniam Bolsonaro čelí okrem iného aj kvôli laxnému prístupu k pandémii covidu-19, šíreniu falošných správ, ale aj obvineniam zo zločinov z genocídy domorodého obyvateľstva."V budúcnosti mám tri možnosti: ísť do väzenia, byť zavraždený, alebo vyhrať (voľby)," vyhlásil Bolsonaro vlani v lete. "Ale môžete si byť istí, že do väzenia nepôjdem," dodal vtedy brazílsky prezident.

Kvôli odmietaniu koronavírových opatrení a spochybňovaniu vakcín proti covidu-19 podali na Bolsonara mimovládne organizácie a rôzne združenia aj sťažnosti na Medzinárodný trestný súd (ICC), v ktorých ho viní zo zločinov proti ľudskosti a z genocídy indiánov. Z rovnakého dôvodu dorazilo aj do brazílskeho parlamentu niekoľko žiadostí opozície o začatí procesu zosadenia Bolsonara. Vlani v októbri vyšetrovacia komisia hornej komory parlamentu schválila svoju správu, v ktorej obvinila Bolsonara a ďalších sedem desiatok osôb, vrátane prezidentových synov, z niekoľkých deliktov, okrem iného aj zo zločinov proti ľudskosti, a to kvôli správaniu za pandémie covidu-19. Správu potom odovzdala generálnemu prokurátorovi.

Bolsonara ale doteraz pred trestným stíhaním chránila imunita a podľa agentúry AFP aj generálny prokurátor Augusto Aras a predseda dolnej komory parlamentu Arthur Lira, ktorý žiadosti o zosadenie prezidenta nepostúpil do prejednávania. To sa ale môže zmeniť v januári, kedy Bolsonaro stratí imunitu a bude môcť byť súdený nižšími súdmi, nie už len najvyšším súdom ako doteraz.

Podľa analytikov citovaných AFP ale akýkoľvek proces s Bolsonarom môže trvať roky. Po ten čas ho tiež pred väzením ochráni verdikt najvyššieho súdu z novembra 2019, podľa ktorého nesmie nastúpiť výkon trestu odsúdený, ktorý nevyčerpal všetky možnosti odvolania. Vďaka tomuto rozhodnutiu bol vtedy z väzenia prepustený aj exprezident Lula, ktorý vtedy strávil rok a sedem mesiacov za mrežami kvôli odsúdeniu za korupciu. Všetky verdikty voči Lulovi neskôr zrušil najvyšší súd, okrem iného kvôli zaujatosti sudcu.

Po Bolsonarovej prehre v prezidentských voľbách médiá tiež špekulujú o tom, čo bude tento šesťdesiatosemročný politik teraz robiť. Pred voľbami podľa AFP vyhlásil, že v prípade prehry odíde z politiky. "Zdá sa mi nepravdepodobné, že by politiku po voľbách opustil. Vidím jeho budúcnosť podobnú, ako zvolil Donald Trump, ktorý stále značne ovplyvňuje americkú politiku napriek svojej volebnej porážke v roku 2020," myslí si politologička Mayra Goulartová z univerzity v Riu de Janeiro.

Spravodajský server G1 v stredu informoval, že Bolsonaro po konci prezidentského mandátu získa funkciu v Liberálnej strane (PL), ktorá je od vlaňajška jeho domovskou stranou. Jej predseda Valdemar Costa mu podľa serveru G1 už sľúbil miesto "poradca" v PL a zháňa pre neho kanceláriu v centre brazílskej metropoly. Z nej potom bude podľa tohto zdroja riadiť politickú opozíciu voči novom prezidentovi Lulovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok