Bolsonaro vyzval svojich stúpencov na uvoľnenie ciest, protesty na iných miestach neodsúdil

ta3 tasr
3.11.2022 06:57

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v stredu večer vyzval svojich priaznivcov, aby ukončili blokády ciest, pretože to podľa neho nie je legitímna forma protestu. Manifestovať na iných miestach môžu ďalej, povedal Bolsonaro na videu, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach.

Bolsonaro vyzval svojich stúpencov na uvoľnenie ciest, protesty na iných miestach neodsúdil
TASR/AP

Jeho priaznivci asi na troch stovkách miest v krajine od noci z nedele na pondelok protestovali proti výsledkom prezidentských volieb, v ktorých Bolsonara tesne porazil ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. V stredu Bolsonarovi priaznivci demonštrovali v niektorých mestách aj pred kasárňami, kde vyzývali na zásah armádu.

"Chcem vás vyzvať: prestaňte blokovať cesty. Nezdá sa mi to ako legitímna forma protestu. Iné manifestácie, ktoré sa konajú po celej Brazílii, na námestiach... sú súčasťou demokratickej hry," povedal v stredu Bolsonaro. "Som s vami a som si istý, že aj vy ste so mnou. Moja žiadosť sa týka ciest. Poďme ich odblokovať pre dobro nášho národa," dodal.

Prezident v prejave však nijako nekritizoval ani demonštrácie pred kasárňami, na ktorých jeho priaznivci žiadali, aby armáda zasiahla proti budúcej ľavicovej vláde a "zachránila tak krajinu pred komunizmom". Bolsonaro sa v minulosti pozitívne vyjadroval o diktatúre z rokov 1964 až 1985 aj puču, ktorý v roku 1964 zvrhol ľavicového prezidenta Joaa Goularta. Podľa Bolsanara vtedy armáda v čase studenej vojny zachránila krajinu pred komunizmom.

V nedeľnom druhom kole prezidentských volieb zvíťazil Lula s 50,9 percenta hlasov, Bolsonaro dostal 49,1 percenta. K výsledkom volieb sa prezident vyjadril až po takmer dvoch dňoch. Medzitým jeho priaznivci už od noci na pondelok začali blokovať cesty a diaľnice, v noci na dnešok bolo podľa CNN Brasil v krajine stále aktívnych na 150 blokád v 16 z 26 brazílskych štátov aj v oblasti federálneho dištriktu brazílskej metropoly. Už v pondelok večer totiž najvyšší volebný súd nariadil políciu, aby cesta uvoľnila, a stanovil pokuty pre majiteľov firiem, ktorých vodiči sa s autami blokád zúčastňujú. Podľa vedenia polície sa podarilo od pondelka ukončiť cez 500 blokád a bolo rozdaných na 900 pokút.

Bolsonaro sa vyjadril k výsledku volieb až v utorok. V krátkom prejave povedal, že bude dodržiavať ústavu. Víťazi volieb Lulovi ale nepogratuloval a vyhlásil, že podporuje nenásilné protesty. Šéf Bolsonárovho kabinetu Ciro Nogueira v utorok uviedol, že mu prezident dal súhlas, aby začal proces odovzdania moci. Rokovania by sa mali začať dnes, Lula sa úradu ujme 1. januára. Porážku už v pondelok priznal aj viceprezident Hamilton Mourao, ktorý sľúbil tiež odovzdať svoj úrad Geraldovi Alckminovi, ktorý bol zvolený za nového viceprezidenta.

V stredu do ulíc vyšli desiatky tisíc priaznivcov súčasného krajne pravicového prezidenta. Niektorí sa zhromaždili pred veliteľstvami armády napríklad v Riu de Janeiro či v najväčšom meste Sao Paulo a žiadali zásah proti víťazovi volieb, ktoré označujú za podvod. Niesli rôzne transparenty a volali "Armádo zachráň Brazíliu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok