Západobalkánske štáty podpísali dohody o vzájomnej spolupráci, uľahčia i cestovanie

ta3 čtk
3.11.2022 15:59

Predstavitelia šestice krajín západného Balkánu vo štvrtok v Berlíne podpísali celkom tri dohody o vzájomnej spolupráci. Umožnia cestovanie na občiansky preukaz aj uznávanie vysokoškolských diplomov a profesijnej kvalifikácie. Nemecký kancelár Olaf Scholz ako hostiteľ konferencie uviedol, že západobalkánske štáty patria k demokratickej Európe.

Západobalkánske štáty podpísali dohody o vzájomnej spolupráci, uľahčia i cestovanie
TASR/AP

Summitu sa zúčastnila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej Európska únia pomôže západnému Balkánu so zvládaním energetickej krízy jednou miliardou eur.

Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko sa zhodne usilujú o vstup do Európskej únie, nachádzajú sa ale v rozdielnych fázach integračného procesu. Summit sa koná v rámci takzvaného Berlínskeho procesu, ktorý v roku 2014 začala vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová a ktorého cieľom je prispieť k integrácii štátov západného Balkánu do EÚ.

Podpísané dohody stanovujú, že občania západobalkánskych krajín sa pri prekračovaní vnútorných hraníc tohto regiónu budú môcť preukazovať iba občianskym preukazom. Zrušená bude aj vízová povinnosť, ktorú medzi sebou udržiavali posledné dve krajiny západného Balkánu - Bosna a Kosovo. Uznávanie profesijných kvalifikácií sa vzťahuje na lekárov, zubárov a architektov, uviedol server Balkan Insight. O dohodách sa za nemeckého sprostredkovania vyjednávalo dva roky, dohoda bola oznámená v októbri.

Šéfka Európskej komisie von der Leyenová podľa agentúry DPA oznámila, že EÚ prichystala pre západobalkánske krajiny podporný balíček na zvládanie energetickej krízy vo výške jednej miliardy eur. Peniaze budú vyplácané ako dotácia, polovica z tejto sumy už v januári. Uľaviť majú predovšetkým domácnostiam a malým a stredným podnikom, ktoré zasiahol nárast cien energií. Druhá polovica má prispieť k diverzifikácii dodávok energie v strednodobom a dlhodobom horizonte. Umožniť má okrem iného investície do obnoviteľných zdrojov energie alebo nových plynových a elektrických prepojení.

Scholz na úvod rokovaní uvítal úsilie o silnejšiu spoluprácu západného Balkánu. Podľa kancelára je po ruskom útoku na Ukrajinu integrácia ešte dôležitejšia. "Európa je kompletná len so západným Balkánom," povedal Scholz. "Šesť krajín západného Balkánu patrí k slobodnej a demokratickej časti Európy," dodal. Blahobyt a stabilitu tohto regiónu pritom podľa neho nemožno vnímať oddelene od zvyšku Európy.

Vyzval tiež na zosilnenie úsilia o integráciu Balkánu do EÚ, začatého pred 20 rokmi. "Je našou úlohou tieto sľuby uviesť do skutočnosti," zdôraznil kancelár. "Ruská brutálna útočná vojna proti Ukrajine nás núti držať spolu a brániť slobodu Európy," dodal kancelár. Vyzval tiež na prekonanie regionálnych konfliktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok