Západobalkánske krajiny sa stretnú v Berlíne, mali by podpísať dohodu o spolupráci

ta3 čtk
3.11.2022 07:21

Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Kosovo, Severná Macedónsko a Srbsko na štvrtkovom summite v Berlíne zrejme podpíšu dohody o vzájomnej spolupráci v oblasti cestovania, vzdelania a pracovného trhu. Hostiteľom stretnutia bude nemecký kancelár Olaf Scholz a zúčastniť sa jej má aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Západobalkánske krajiny sa stretnú v Berlíne, mali by podpísať dohodu o spolupráci
TASR/AP

Celkom tri dohody sa týkajú vzájomného uznávania preukazov totožnosti, vysokoškolských titulov a profesijnej kvalifikácie. O dohodách šestice krajín západného Balkánu vyjednávala za nemeckého sprostredkovania dva roky. Všetkých šesť zúčastnených krajín západného Balkánu sa usiluje o vstup do Európskej únie, nachádzajú sa ale v rôznych fázach zbližovania s EÚ.

Okrem dohôd o spolupráci bude podľa agentúry DPA na programe aj rokovania o energetickej kríze. Očakáva sa, že západobalkánske štáty vyjadria pripravenosť reformovať svoje energetické sektory a lepšie ich medzi sebou prepájať. Nemecko a EÚ majú na oplátku prisľúbiť finančnú podporu.

Summit sa koná v rámci takzvaného Berlínskeho procesu, ktorý v roku 2014 začala vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová a ktorého cieľom je prispieť k integrácii štátov západného Balkánu do EÚ. V čase pomalého postupu väčšiny západobalkánskych krajín v prístupovom procese začali vlani Srbsko, Severná Macedónsko a Albánsko iniciatívu Otvorený Balkán, ktorá má za cieľ zlepšiť vzťahy medzi účastníckymi krajinami a zvýšiť objem vzájomného obchodu. Niektorí analytici vidia projekt ako konkurenciu Berlínskeho procesu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok