Na Kube pozastavili výrobu hostií. Mníškam došla múka, s nedostatkom bojujú aj pekári

ta3 čtk
3.11.2022 08:07

Na Kube sa v stredu zastavila výroba hostí. Mníškam z radu bosých karmelitiek, ktoré ako jediné tento druh oblátku na Kube pečú, totiž došla múka. Problémy s dodávkami múky však na Kube zaznamenávajú aj pekárne, pred ktorými sa často tvoria dlhé rady. Informujeme podľa správy agentúry EFE.

Cirkev kresťania náboženstvo kostol omša ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Oznamujeme všetkým diecézam, že v predaji nie sú žiadne hostie. Pracovali sme s malým množstvom múky, ktorá nám zostala v rezerve, ale aj tá došla," oznámili mníšky. S pečením chcú začať hneď potom, ako opäť získajú potrebnú surovinu.

Problémy so zásobovaním múkou sú v posledných mesiacoch na Kube vcelku bežné. Jej dodávky nie sú pravidelné a niekedy ju nedostávajú ani štátne pekárstvo. Tak potom aj niekoľko dní nemajú čo ponúknuť svojim zákazníkom. Pred predajňami, kde je pečivo stále v predaji, sa tak tvoria dlhé rady.

Problémy s dodávkami základných potravín a spotrebného tovaru sú súčasťou vážnych hospodárskych problémov, ktoré Kuba zažíva v uplynulých dvoch rokoch. Situácia je podľa EFE výsledkom súbehu niekoľkých negatívnych faktorov, napríklad pandémie choroby covid-19, sprísnenie amerických sankcií a tiež omylov a nedostatkov v riadení krajiny. Kubánska vláda často zdôrazňuje, že núdzne materiálne pomery na ostrove sú výsledkom amerického embarga.

Problémy so zásobovaním a s dodávkami palív či liekov spôsobili od minulého roka protesty obyvateľov. Na tie úrady zareagovali silnou represiou. V krajine stále drží mocenský monopol komunistická strana.

Témy: Kuba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok