Musk vraj plánuje v Twitteri veľké prepúšťanie, o prácu by mala prísť zhruba polovica zamestnancov

ta3 čtk
3.11.2022 07:45

Nový majiteľ internetovej spoločnosti Twitter a americký miliardár Elon Musk sa chystá prepustiť zhruba polovicu zamestnancov svojej spoločnosti. Uviedla to agentúra Bloomberg s odkazom na svoje zdroje vo firme. Musk sa chystá výrazný personálny škrt oznámiť dotknutým zamestnancom v piatok.

Musk vraj plánuje v Twitteri veľké prepúšťanie, o prácu by mala prísť zhruba polovica zamestnancov
TASR/AP

Musk musí súčasne čeliť obavám inzerentov, ktorí pochybujú, že sa novému šéfovi podarí zo sociálnej siete odstrániť dezinformácie, napísala vo štvrtok agentúra Reuters.

Podľa informácií agentúry Bloomberg sa Musk chystá dať výpoveď zhruba 3700 zo 7500 zamestnancov spoločnosti. Súčasne mieni sprísniť aj niektoré personálne pravidlá vo vnútri firmy a nariadiť zamestnancom, aby viac pracovali v kanceláriách spoločnosti. Twitter informácie o prepustení nekomentoval. Po prevzatí spoločnosti Musk nechal rozpustiť deväťčlennú správnu radu Twitteru a stal sa jediným riaditeľom firmy.

Časť veľkých inzerentov sa obáva, že sa novému vedeniu sociálnej siete nepodarí účinne bojovať so šírením falošných informácií. Niektorí z nich sa tak chystajú pozastaviť či výrazne obmedziť zadávanie reklamy na tejto sieti. Podľa denníka Financial Times toto rozhodnutie už urobil francúzsky výrobca kozmetiky L'Oréal. Spoločnosť to však neskôr poprela.

Anketa o forme podpory

Pokoj inzerentom nedodáva ani samotný Musk. Ten na svojom účte zdieľal príspevok, ktorý šíril konšpiračné teórie ohľadom útoku na manžela predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Po stretnutí s inzerentmi tento týždeň Musk zverejnil na svojom účte anketu, v ktorej používatelia môžu hlasovať o tom, či inzerenti majú podporovať "slobodu slova" alebo "politickú korektnosť". Zhruba 80 percent z 1,7 milióna hlasujúcich zatiaľ vybralo slobodu slova.

Kritici sa obávajú, že pod novým vlastníkom budú obsahy na Twitteri menej moderované. Samotný Musk po akvizícii prevádzkovateľa sociálnej siete na konci októbra napísal, že "vták je oslobodený". Reklama pri tom tvorí vyše 90 percent príjmov spoločnosti, za ktorú Musk zaplatil 44 miliárd dolárov.

Nový majiteľ Twitteru sa posťažoval, že za firmu zaplatil príliš veľa, a preto hľadá nové zdroje príjmov. Podľa zdrojov agentúry Bloomberg by mohol Twitter už od pondelka za overenie účtu na svojej sociálnej sieti začať vyberať osem dolárov mesačne. Užívatelia, u ktorých mena sa modrá ikona označujúca overený profil už objavuje, dostanú podľa Bloombergu niekoľkomesačný odklad, než od nich firma začne túto formu predplatného tiež požadovať. Pokiaľ nezaplatia, o overený profil prídu. Za využitie symbolu pre overený profil, používaného bežne u známych osobností, sa v súčasnej dobe nič neplatí.

Vyjednávať s Ruskom o zavedení poplatku za overený účet sa chystá turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V stredajšom rozhovore s tureckou televíziou ATV povedal, že s novým šéfom Twitteru chce hovoriť a pobaviť sa aj o poplatku. "Pre nás to môže byť iné," povedal Erdogan v odpovedi na otázku na poplatok za modrú ikonu. "Mohli by sme to s ním tiež nejako diplomaticky vyjednať," dodal žartom.

Musk v utorok povedal, že predplatitelia s modrým tlačidlom budú mať prednosť v odpovediach, zmienkach a vyhľadávaní. Budú môcť zverejňovať aj dlhšie videá aj audio. Mala by sa im tiež zobrazovať iba polovica reklamy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok