Ak výrazne neobmedzíme skleníkové plyny, prídeme o všetky ľadovce, odkazuje UNESCO

ta3 čtk
3.11.2022 07:03

Ľadovce v tretine oblastí na zozname svetového dedičstva do roku 2050 zmiznú. V novej správe to uvádza Organizácia OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO. Podľa nej je možné zachrániť zvyšné dve tretiny ľadovcov, len ak sa podarí výrazne obmedziť emisie skleníkových plynov. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Ľadovce v oblastiach na zozname svetového dedičstva pokrývajú plochu zhruba 66.000 kilometrov štvorcových a predstavujú zhruba desať percent všetkých svetových ľadovcov.

"Ľadovce v tretine z 50 oblastí na zozname svetového dedičstva (UNESCO) sú odsúdené na to, že do roku 2050 zmiznú, a to nezávisle na snahách obmedziť rast teplôt," píše organizácia. V ďalších dvoch tretinách oblasti je možné ľadovce ešte zachrániť, pokiaľ sa podarí obmedziť rast globálnych teplôt do 1,5 stupňa v porovnaní s predpriemyselnou érou. V prípade, že by sa tak nestalo, tak hrozí, že sa do roku 2100 rozpustí polovica ľadovcov v oblastiach chránených UNESCO.

Najviac ohrozené sú ľadovce v afrických parkoch a pohoriach, napríklad v Kilimandžári. V Európe hrozí, že sa rozpustia ľadovce v Dolomitoch či Pyrenejach. V Amerike do roku 2050 zmizne podľa UNESCO ľadovce v Yosemitskom a Yellowstonskom národnom parku alebo v národnom parku Los Alerces v Argentíne. Výrazný úbytok masy zaznamenávajú aj ľadovce v Ázii.

UNESCO tvrdí, že sa tempo topenia ľadovcov zrýchľuje od roku 2000. Podľa organizácie je to výsledok zmeny klímy, ktorú spôsobujú emisie skleníkových plynov. "Len rýchly pokles úrovne emisií oxidu uhličitého môže zachrániť ľadovce a mimoriadnu biodiverzitu, ktorá od nich závisí," uviedla šéfka UNESCO Audrey Azoulayová. Podľa nej je správa výzvou štátom pred klimatickou konferenciou OSN v Egypte, aby začali konať ráznejšie.

Podľa odhadov UNESCO ľadovca každoročne stráca zhruba 58 miliónov ton ľadu, čo je spoločná ročná spotreba vody Francúzska a Španielska. To prispieva k rastu hladiny morí a oceánov a súčasne to má neblahé dopady na vodné hospodárstvo. Polovica ľudstva závisí na ľadovcoch ako zdrojoch vody pre potrebu domácností, v poľnohospodárstve či na výrobu elektriny, uviedlo UNESCO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok