Z hekerského útoku banalita. Parlament vypol káblom poslanec, Pčolinský hovorí o novom systéme

ta3/Soňa Búranová PB
2.11.2022 20:31

Slová o veľkom hekerskom útoku na parlament boli značne prehnané. Aj keď sa už zistilo, že za incidentom stál poslanec OĽANO, rokovať sa tak skoro nezačne. Ako funguje informačný systém parlamentu? Čomu bude čeliť poslanec, ktorý na niekoľko dní vyradil z činnosti celý zákonodarný zbor? Viac povedal v Téme dňa podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina).

tema_35.jpg
TA3

Systém musí fungovať

Pčolinský kritizuje SaS, že šíri "kecy". Vraj vie, že SaS má v pláne vytiahnuť karty, teda zablokovať parlament, preto chce, aby schôdze čím skôr pokračovali. Vo štvrtok, 3. novembra, sa budú hlasovacie zariadenia v NR SR testovať. "Nemôžeme riskovať, že nám zase zlyhá informačný systém. Jeho oprava netrvá päť minút," vysvetlil a narážal na to, že parlament čaká v najbližších týždňoch hlasovanie o dôležitých zákonoch. Napríklad o návrhu o predčasných voľbách či štátnom rozpočte. Preto je dôležité, aby systém pri hlasovaní fungoval. 

Opravu však nie je možné uskutočniť rýchlo. Aj preto bola ďalšia schôdza posunutá na budúci týždeň. To SaS podľa Pčolinského nechápe. "Ide o to, aby technici mali reálne čas a neboli pod tlakom. Aj tí informatici sú ľudia," dodal poslanec Sme rodina. 

Informačný systém sa skladá z rôznych modulov a celkov, jeho výmena nie je jednoduchá. Nákup nového je však v pláne, Pčolinský hovorí, že by sa mohol vysúťažiť do dvoch rokov. "Tento informačný systém má 30 rokov a tak to aj vyzerá," doplnil.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok